POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak ušetřit za vodu? Využívejte dešťovou!

Publikováno: 15. 6. 2017

Průměrná spotřeba pitné vody na jednoho obyvatele je 100 litrů za den. Zdá se vám to hodně? Tak s tím pojďme něco udělat! Nejsnažší cestou je lépe využívat dešťovou vodu, které je kolem nás většinou spousta a necháváme ji bez využití odtéct. A to je škoda.

Dešťovou vodu můžete schraňovat do několika typů nádob. Jednou z možností je pod zemí umístěná cisterna. V zemi je voda naprosto chráněna před slunečními paprsky a má stálou teplotu, což je pro skladování vody výhodné. Další možností je velký zásobník na povrchu. Vodu z velkých zásobníků můžete používat na úklid, praní prádla, sprchování i splachování toalety. Tyto nádrže jsou ale náročné jak na umístění, tak i na prvotní financování nejen zásobníku, ale i rozvodu vody po domě. Zásobníky se vyplatí budovat hlavně při stavbě nového domu nebo při celkových rekonstrukcích.

Dostupnější cestou je sud na dešťovou vodu. Do něj, stejně jako do všech ostatních nádob, je voda vedena okapem ze střechy. Sud na dešťovou vodu je levná investice, není s tím skoro žádná práce a vodu můžete používat například právě na zahradě. Zalévat květiny "dešťovkou" je navíc lepší než používat vodu z kohoutku. Kohoutková voda totiž obsahuje chlór a soli, které květinám příliš nesvědčí. Vodu ze sudu můžete také používat na mytí auta, podlah nebo oken. Ano, nebude to tak komfortní jako pouhé otočení kohoutkem. Ztížené podmínky vám ale může nahradit fakt, že šetříte nejen peněženku, ale i zásoby pitné vody.

Sud umístěte nejlépe na chladné místo, kde během dne svítí slunce minimálně. Na víko od sudu doporučujeme připevnit síto, které zabrání listům, klacíkům a jiným větším nečistotám, aby spadly do sudu a vodu znečistily.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží