POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat správnou skartovačku?

Publikováno: 10. 6. 2017

Říkají vám, že jste paranoidní? Obavy o vaše citlivé údaje jsou zcela v pořádku. Není důvod, aby si kdokoli, kdo se vám z nějakého důvodu podívá do popelnice, mohl přečíst váš výpis z účtu nebo fakturu za telefon. Skartovače tak mají využití nejen v kancelářích, ale i v domácnostech.

Na domácí skartovačky většinou nejsou nutné ty nejvyšší nároky. Výpisy z účtu málokdo potřebuje, narozdíl od firemních dokumentů, rozřezat na co nejmenší kousky. Pro domácí použití většinou stačí skartovačky s podélným řezem, které papír rozřežou na jednotlivé proužky. Do firem, kde se pracuje s citlivými dokumenty je lepší skartovačka s křížovým řezem, která list řeže v obou osách. A pokud pracujete někde, kde se vám do ruky dostanou tajné materiály, nezapomeňte, že jejich skartování podléhá pravidlům. A to jak vnitrofiremním, tak i oficiálním.

Stupně utajení jsou určeny mimo jiné i vyhláškami NBÚ:

1. bez názvu - proužky větší 7 mm

2. V (Vyhrazené) - proužky mají maximálně 6 mm

3. D (Důvěrné) - proužky mají maximálně 2 mm a částice 4 mm x 80 mm

4. T (Tajné) - částice mají maximálně 2 mm x 15 mm

5. PT (Přísně tajné) - částice mají 0,8 mm x 13 mm

Dalším rozdílem je počet dokumentů, který skartovačka naráz zpracuje. U většiny strojů nemusíte stroji podávat list za listem a čekat, až z informací udělá papírovou drť. Listy můžete podávat ve větším množství. Vždy ale záleží na vašem skartovači. Každý stroj má svůj maximální přísun dokumentů a ten je vhodné dodržovat. Lepším skartovačem bez problému projdou i kovové sponky a drátky ze sešívačky. Stejně jako kreditní karty či CD a DVD disky.

Také se zamyslete, jakým způsobem chcete vyhazovat vzniklý odpad. Vysunovací koše mohou být jednodušší, avšak odpad padající již do pytle, který po naplnění stačí svázat a vyhodit, může být pro někoho pohodlnější. Tak jako tak nám při stavu naplnění pomáhají světelné kontrolky, které sami upozorní na plný zásobník a předcházejí tak možnému poškození.

Dále záleží na výkonu motoru. Ty slabší dokáží skartovat na plný výkon pouze několik minut a pak musí mít přestávku. Výkonným strojům nedělá problém pracovat i několik hodin - uvádí se dokonce 24 hodinový provoz. To je možné i díky vhodnému chlazení motoru. A v případě nevyužívání nemusíte mít strach o svůj účet za elektřinu. Skartovače mají v režimu stand-by nulovou spotřebu, ale stále jsou připravené ihned zničit dokument určený pouze pro vaše oči.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží