Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jak vybrat stěhovací popruhy

Publikováno: 19. 4. 2022

Stěhování těžkého nábytku není žádný med. Velké skříňové systémy nebo domácí spotřebiče typu sporák a lednička váží bez problémů vyšší desítky kilogramů. Abyste si nestrhali ruce a záda, jsou tu stěhovací pásy a dnes si popovídáme o jejich správném výběru.

Ulehčit se stěhováním si můžete buď formou stěhovacích popruhů – tedy klasických pásů bez ramenního systému, které vložíte pod nábytek, uchopíte a zvednete nebo v sofistikovanější formě stěhovacích popruhů s křížem, tedy postrojem na ramena.

Popruhy přes ramena mají dvě velké výhody. Zaprvé je s nimi jednodušší držet těžký nábytek celým tělem a ne pouze v rukou a hlavně vám ruce zůstanou zcela volné. Můžete tak nábytek přidržovat, nebo se při chůzi po schodech třeba přidržet zdi a zábradlí, můžete si otevřít dveře, odsunout závěs a podobné kratochvíle, které jinak stěhování dost ztěžují.

Nejčastěji se setkáte se dvěma druhy materiálů. Pásy z bavlny nebo z umělých vláken. Umělá vlákna mají tu výhodu, že jsou velmi pevná a odolná proti oděru. Bavlněné popruhy jsou oblíbené díky tomu, že struktura tkaniny zabraňuje klouzání nákladu po popruhu. Nábytek tak jakoby „lépe držel“.

Pokud to jde, vybírejte popruhy, které jsou délkově nastavitelné. Každému vyhovují trochu jiné délky popruhů a je příjemné moci si nastavit vše podle sebe, aby se vám stěhovalo co nejkomfortněji.

Se šířkou nic neuděláte, ta je daná. Každopádně úzké popruhy mají tendenci zarývat se více do kůže a na druhé straně také do přenášeného nábytku. Širší popruhy jsou šetrnější k nábytku i člověku. Většina lepších pásů také nabízí nějakou míru polstrování. Pokud plánujete nosit těžký nábytek, určitě vám vaše ramena za polstrování poděkují.

Jako u všeho, i u stěhovacích popruhů záleží na kvalitě (a tedy ceně) produktu. Nejlevnější pásy za pár stokorun mají většinou nižší nosnost kolem 100-200 Kg. U střední kvality kolem tisícikoruny si už můžete vybrat širší pohodlnější pásy s vyšší nosností a také na této úrovni začínají ramenní systémy. Nejkvalitnější popruhy nabízejí polstrování, nastavitelnou délku pásu a mají také největší nosnost kolem 500 Kg.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží