Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jak vybrat tavnou pistoli? 7 parametrů, které stojí za to sledovat

Publikováno: 14. 10. 2020

Tavná pistole umí být skvělý pomocník v domácnosti. Ráno s ní slepíte rozbitou vázu, odpoledne přilepíte poličku a večer vytvoříte barevnou dekoraci. S širokým spektrem použití se ale váže i široká nabídka a mnoho rozdílů mezi jednotlivými modely.

Pojďme si proto projít hlavní parametry tavných pistolí a říct si, proč jsou důležité.

Doba náhřevu

Tento parametr určuje, jak dlouho musíte čekat, než můžete s pistolí začít pracovat. Pistole lepí díky roztavení speciálních tyčinek, které se do ní vkládají. A nějakou dobu trvá, než se roztaví a můžete lepit.

Zpravidla se jedná o jednotky minut. U kvalitnějších pistolí to mohou být 2-3 minutky, u levnějších modelů až 10 minut.

Doba náhřevu nijak neovlivňuje kvalitu lepení. Rychleji nahřátá pistole lepí stejně kvalitně jako později nahřátá. Pokud vám tedy nevadí čekání, nemusíte tento parametr tolik sledovat. Krátký náhřev se hodí hlavně, když s pistolí lepíte často.

Příkon

Jsme naučení se u spotřebičů dívat na příkon. Většinou si s ním spojujeme větší sílu a větší výkon daného spotřebiče. U tavících pistolí příkon nejvíce ovlivňuje právě dobu náhřevu. Čím vyšší příkon, tím rychleji je připravena k použití

Lepící výkon

Lepící výkon nemá mic společného s kvalitou lepení. Určuje objem lepidla, který pistolí může za nějakou dobu protéci. Většinou se uvádí v gramech za minutu.

Čím vyšší číslo, tím větší objem práce lze s pistolí udělat. To ale není vždy potřeba. Obecně se dá říci, že vyšší hodnota se hodí pro pracovní využití tavné pistole nebo když musíte lepit ve velkém objemu a pokrývat lepidlem větší plochy. Nižší hodnoty jsou zase lepší pro dekorativní použití nebo drobné kutilské práce.

Provozní teplota

Ta určuje, na jakou teplotu se pistole zahřeje. Není to tak důležitý parametr, protože vždy hlavně záleží, aby se zvládlo roztavit konkrétní lepidlo (náplň), se kterým zrovna pracujete.

Tryska

Pokud pořizujete pistoli hlavně kvůli vytváření dekorací, doporučujeme vybrat nějakou s delší a užší tryskou. Bude se vám lépe dávkovat lepidlo a snadněji ho také aplikujete tam, kam chcete. Dostanete se snadno do různých škvír a záhybů.

Napájení

Na výběr jsou dva základní typy. Akumulátorové pistole, které musíte vždy na práci nabít a elektrické, které jednoduše strčíte do stěny. Výhody a nevýhody jsou jasné. Akumulátorová pistole je přenosná a můžete s ní pracovat kdekoli. Elektrická musí být v dosahu zásuvky.

Na druhou stranu akumulátorové pistole se po čase (většinou desítky minut) vybijí a musíte práci přerušit. Elektrické lepí bez přestávky.

Plnění a posuv lepidla

Samotné lepení zajišťují natavené lepící tyčinky. Při práci se vždy nataví jen její část a tak práci velmi ulehčí dobře zvládnuté posouvání tyčinky v pistoli.

Důležitý parametr je i samotná kompatibilita s tyčinkami. Některé pistole umožňují vložení tyčinek různých tlouštěk, jiné jsou omezeny na jeden jediný rozměr.

 

Existují i další vychytávky jako nastavení různých tavících teplot nebo lepší ergonomie pistole pro snažší používání.

Věnujte proto výběru dostatek času. Vyplatí se to.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží