POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak zabezpečit plastové zahradní nádrže před mrazem

Publikováno: 6. 11. 2020

Zima klepe na dveře a tak je nejvyšší čas na zazimování zahrady. Jednou z věcí, které určitě věnujte pozornost jsou plastové nádoby na vodu.

Standardem českých zahrad jsou plastové sudy na vodu. Často mají své místo pod okapem, kde do nich chytáme dešťovku, kterou pak rozléváme po zahradě.

Tak na to v zimě pozor. Pokud káď necháte plnou vody, která následně zamrzne, riskujete roztržení celé nádoby. Když se voda mění na led, rozpíná se. V uzavřené kádi se ale nemá kam rozpínat. To zvýší tlak na stěny sudu, které zátěž nemusí vydržet a neštěstí je na světě.

Jakmile se teploty začnou pohybovat kolem nuly a ráno je na trávě jinovatka, doporučujeme vodu z nádob vylít nebo vyčerpat. Prázdné nádoby byste měli i otočit dnem vzhůru, aby do nich nemohl padat sníh a déšť, který by také zamrzal.

Když už v tom budete, není od věci nádoby i důkladně umýt. Nejlépe tlakovým čističem. Během roku do nádoby napadalo jistě plno listí a nečistot, které ve vodě hnily a jejich zbytky se usadily na stěnách. Pokud tyto nečistoty neodstraníte, bude příští jaro voda znečištěná už při napuštění.

Podobný postup použijte i při zazimování IBC kontejnerů. Vypusťte z nich vodu a zabraňte, aby do prázdné nádrže pršelo či sněžilo. U kontejneru stačí na hlavní otvor dát jakýkoli kryt.

Prázdné nádoby nechte přes zimu klidně venku. Nádrže na vodu jsou vyrobené z pevného plastu a mají silné stěny. Běžné zimní počasí na nich nezanechá žádné škody.

Nezapomeňte na hadice a konve

Zatímco u nádrží na vodu je jejich vypouštění hlavně preventivní ochranou, u konví a hadic je zazimování nutnost. Pokud je necháte přes zimu venku, tak zimu nejspíše nepřežijí.

Z hadic nechte vytéct všechnu vodu a skladujte je přes zimu v místě, kde teplota nepadá pod nulu. Postačí sklep či garáž. Konev může zůstat i venku, ale někde pod střechou, kde na ni nebude sněžit.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží