Jak zabránit zkažení dešťové vody ve velkých nádržích?

Publikováno: 30. 6. 2022

Velké nádrže na vodu dnes vidíme snad v každé zahradě. Mají ale jeden nepříjemný problém. Voda v nich stojí dlouho a časem se tak může začít kazit. Jak tomu zabránit?

Čím dál častější sucha nutí zahrádkáře k šetrnému nakládání s vodou. Velkým hitem se díky tomu staly velkokapacitní IBC kontejnery a velké kádě na vodu s objemy i 1000 litrů. Voda v nich ale nezůstane čistá a průzračná celý rok jen tak. Chce to trochu snahy a péče.

Venkovní nádrže jsou v létě vystaveny poměrně vysokým teplotám a ty ve spojení se světlem podporují množení mikroorganismů. Voda pak nepříjemně zapáchá a plavou v ní různé řasy, sinice a různé další kousky čehosi.

Odolnější vůči zkažení vody jsou nádrže z tmavého plastu, kterým světlo nepronikne. Nevýhodou ale může být, že se tmavé stěny nádrže od slunce více prohřívají. Ať už má vaše nádrž jakoukoli barvu, tak se neobejdete bez nějaké formy mechanických zábran.

Zvláště u velkých kádí je nejčastějším původcem shnilé vody rozložené listí a živočichové, kteří průběžně do kádě napadali. Doporučujeme kádě vždy přikrývat víkem a odsouvat ho pouze při nabírání vody.

Pokud máte nádrž umístěnou pod okapem, tak můžete na okapový výtok nasadit nějaký mechanický filtr, který propustí vodu, ale zastaví listí a podobné nečistoty, aby spadly do kádě. Dejte si ale pozor, ať okap zcela neucpete. Filtr pravidelně kontrolujte a čistěte.

Účinnou taktikou je také zablokovat nebo omezit přístup světla k nádrži. Velmi efektivní je to hlavně u IBC kontejnerů díky kovové konstrukci okolo nádrže. Za tu můžete jednoduše přichytit například tmavou netkanou textilii, krycí plachtu nebo jinou neprostupnou látku. Díky tomu, že stínění bude uchycené na vnější kostře a ne přímo na stěně nádrže navíc nedojde k prostupu tepla z tmavé textilie do stěn nádrže a do vody. Zabráníte tak vstupu světla i tepla zároveň.

O všechny nádrže na vodu se musíte pravidelně starat a čistit je. Jinak čisté vody nedosáhnete. Před jarním napuštěním i po podzimním vypuštění nádrž pečlivě vymyjte, například vysokotlakým čističem, který odstraní většinu běžné špíny na stěnách a dně.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží