POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké lepidlo se skrývá za označením hotmelt?

Publikováno: 2. 10. 2020

Pokud se probíráte sortimentem lepících pásek, asi jste kromě klasické pásky narazili i na pásky se zvláštním názvem Hotmelt. Co se za tímto označením skrývá?

Dávno pryč jsou časy, kdy jste všechno lepili klasickou izolepou a pásky se od sebe lišily jen velikostí a barvou. Dnes je téměř pro každé použití vyráběná speciální lepící páska.

Ale zpět k Hotmelt páskám. Co jsou zač? Čím se liší od běžné lepící pásky?

Největší rozdíl je v používání jiného lepidla. Lepící páska sama o sobě nelepí, je to jen páska. Až vrstva lepidla na její spodní straně z ní dělá pásku lepící. A tohle lepidlo bývá různé, s různými vlastnostmi.

Lepidlo hotmelt je vyrobeno ze syntetického kaučuku, do kterého jsou ještě přidávány další látky pro vylepšení lepivých vlastností. Při výrobě výrobě se nanáší na folii za horka v roztaveném stavu, takže neobsahuje žádná rozpouštědla.

A nyní k vlastnostem. Na rozdíl od běžné akrylátové pásky, která nejvíce drží až několik hodin po nalepení, hotmelt má na vysoké úrovni už počáteční lepivost. Drží ihned, co ho nalepíte. To je většinou plus, ale pozor, pokud lepíte něco na přesnost. Hotmelt pásku nejde při chybě tak snadno strhnout a nalepit znovu jako pásku klasickou.

Tento typ lepidla také dobře funguje v chladu. I při teplotách kolem nuly udrží pevný spoj a nerozlepí se, což třeba akrylátová lepidla slíbit nemohou. Aby páska opravdu držela ale doporučujeme samotné nalepení pásky udělat v běžné pokojové teplotě a až po nalepení spoj vystavit chladu.

Drobnou nevýhodou hotmelt pásky je nižší odolnost vůči UV záření. Nedoporučujeme ji tak pro lepení věcí, které budou delší dobu ve venkovním prostředí, kde na ně bude svítit přímé slunce.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží