POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké nářadí nesmí chybět v žádné dílně?

Publikováno: 9. 4. 2020

Zařídit si funkční dílnu může připomínat scénu z filmu Na samotě u lesa, protože to máte vápno, cement, cihly, tvárnice, překlady, trámy… to je samozřejmě legrace, ale když si napíšete, co všechno by mohlo být potřeba, tak to opravdu vypadá podobně.

My se vám pokusíme udělat také takový malý seznam a už teď je nám jasné, že se to do jednoho článku nevejde. Dnes se podíváme na první 4 okruhy věcí, bez kterých to v pořádné dílně nejde.

Ruční nářadí

Neobejdete se bez kladiva, minimálně malého do 500 g, dále několika velikostí šroubováků plochých i křížových a kleští. Kleště byste měli mít troje – nejpraktičtější jsou kombinačky, hodit se budou i štípačky a sikovky, popřípadě hasák.

Úplně nejlepší je pořídit si nějakou kvalitní sadu nářadí, kde je vše důležité a postupně dokupovat vše, co budete potřebovat navíc.

K řezání budete potřebovat několik ručních pilek. Minimálně jednu na dřevo a jednu na kov. Ale hodí se i pořídit si pilky různě velké.

Elektrické nářadí

Příležitostný kutil si asi vystačí s akuvrtačkou a šroubováky se sadou bitů. Výrazně zjednoduší šroubování oproti ručním šroubovákům. Vhod přijde i hoblík, bruska nebo frézka. Pokud se do kutilství chcete vrhnout naplno, je toho v nabídce mnohem více. Například tavné pistole, které jsou skvělé k lepení většiny materiálů.

Měřidla a měřící přístroje

Můžete mít velmi šikovné ruce, ale bez měřidel k sobě budou součástky špatně přiléhat, spousta věcí se vám nepovede tak, jak byste chtěli a něco nebude vůbec fungovat. Dílna bez metru není dílna.

Určitě si pořiďte kvalitní svinovací metr a k zahození není ani ten krejčovský. Jeho ohebnost se bude někdy určitě hodit. Nepostradatelným pomocníkem je pak vodováha.

Ze speciálnějších měřidel můžeme zmínit úhloměry nebo digitální měřiče vzdáleností.

Lepidla a lepící pásky

Jak spojit materiály, které nechcete nebo nemůžete přišroubovat nebo přitlouct? Lepidlem. Pořiďte si lepidla v různých formách (tekutá, tuhá, ve spreji), abyste pokryli všechna možná použití. Stejně tak sledujte, která lepidla jsou vhodná na dřevo, kov nebo savé povrchy.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží