POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké nářadí nesmí chybět v žádné dílně II.

Publikováno: 12. 4. 2020

V minulém článku jsme slíbili vytvořit stručný seznam věcí, které nesmí chybět v žádné dílně. I když jsme chtěli být struční, je z toho nakonec materiál na dva články. Na první čtyři okruhy z minulého textu dnes navážeme dalšími čtyřmi.

Zahradní technika

Pojem zahradní techniky je poměrně široký. Mezi základní drobné zahradnické nářadí patří například pilka na dřevo nebo zahradnické nůžky. Ty dnes mají velkost od běžných ručních až po pákové nůžky o délce kolem metru, kterými uštípnete i tlustou větev.

Dále sem můžeme zařadit motyky, lopaty, rýče, vidle nebo různé speciální ořezávače a vrtáky. Je toho spousta, ale pojďme se ze zahrady vrátit zpět do dílny.

Montážní pomůcky

Aby vše pevně drželo, neobejdete se bez šroubků, hřebíků, nýtů nebo hmoždinek. Těch budete potřebovat spoustu a v mnoha velikostech. Doporučujeme proto pořídit si na ně i organizéry a krabičky, ať si ve všem udržíte pořádek.

Pracovní oděv a ochranné pomůcky

I mistr tesař se občas utne. Pak může kvalitní pracovní rukavice mistrovi pomoci, aby si neuťal třeba prst. Pracovní pomůcky můžeme rozdělit na ty, které chrání tělo, ruce a nohy a ty, které chrání naše smysly.

Do první skupiny kromě rukavic můžeme zařadit třeba kvalitní boty, pevnou zástěru nebo přilbu. I vrstva kvalitní látky nebo kůže může zastavit ostří nože nebo pily nebo zabránit zranění letícími odštěpky.

Ochranou smyslů zase myslíme hlavně zrak a sluch. K ochraně očí můžete využít buď pracovní brýle nebo štít. Při jejich výběru rozlišujte, zda je cílem mechanická ochrana nebo potřebujete i UV filtr či zatmavení skel. Sluch můžete chránit pomocí špuntů nebo sluchátek.

Specifickou ochranou pomůckou je respirátor, který zabraňuje přenosu chemikálií, škodlivin, ale také bakterií a virů do úst a nosu.

Úložné systémy a doplňky do dílny

Po třiceti letech se ve své dílně vyzná každý, ať tam má sebevětší nepořádek. Začínající kutil se ale neobejde bez regálů, zásuvkových systémů, bedýnek nebo přepravek. Nářadí a materiál musíte někde skladovat a chaos není vhodné řešení. Pak více času strávíte hledáním než samotnou prací a to nikoho nebaví.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží