POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké parametry sledovat při výběru (nejen) balíkové váhy

Publikováno: 6. 12. 2020

Prosím 10 deka vysočiny. Může být 13? Tuhle hlášku známe všichni a asi všem jsou nám ta dvě kolečka navíc fuk. Ale představte si, že by odchylku nezpůsobil špatný odhad obsluhy, ale špatná váha. To už je horší že? Pojďme se na parametry vah podívat důkladněji.

Digitální váhy jsou nezbytné v obchodech, skladech, e-shopech, kancelářích nebo výrobě. Každý ale od váhy vyžaduje něco jiného. Ať už nosností, přesností nebo funkcemi.

Vynecháme dnes velké průmyslové váhy pro palety nebo můstkové váhy a zaměříme se hlavně na menší balíkové váhy.

Prvním důležitým parametrem je váživost. Ta udává maximální údaj, který vám digitální display nabídne. Často jde i o maximální povolené zatížení. U váživosti je dobré dodržovat rezervu. Pravidelné vážení na horní hranici toho, co váha zvládne, může vést ke kratší životnosti a postupně méně přesnému vážení. Rezerva se hodí i při nutnosti odečítat hmotnost obalu (tara). Právě odečet obalu je velmi žádanou funkcí.

Pokud některá váha umí ukázat i vyšší údaj než je její deklarovaná váživost, doporučujeme zvážit takovou těžkou zásilku znovu na váze, která má vyšší váživost. Vážení „přes limit“ totiž už může být nepřesné.

Nepřekvapíme, že důležitá je i přesnost vah. Ta udává nejmenší rozdíl hmotnosti, který můžeme vahami zaručit. Váhy s menší váživostí mají zpravidla větší přesnost a naopak přístroje, které zváží i těžké balíky, vám naopak neudají váhu s přesností na gramy, ale spíše na deset či sto gramů.

Velikost vážící plochy je důležitá k tomu, abyste měli opravdu jistotu v měření. Pokud vážíte věci, které plošinku výrazně přesahují, může dojít ke zkreslení hodnot a dlouhodobě i k poškození a menší citlivosti váhy.

Dále si u vážící plochy dejte pozor na materiál. Plocha by měla být kovová – nerezová, aby nedocházelo k jejímu poškození. Na spodní části váhy by měly být nějaké protiskluzové nožky či krytky. I posun váhy po podložce totiž může ovlivnit měření.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží