POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké parametry sledovat při výběru ruční sponkovačky

Publikováno: 9. 3. 2021

Sponkovačky všichni znají hlavně z kanceláře. Hodí se ale i pro čalounění, tapetování, připínání papíru, kartonu či fólie.

Dělí se dle způsobu napájení na tři základní typy

  • ruční
  • elektrické
  • plynové

My se dnes budeme věnovat parametrům základních ručních sponkovaček.

Ruční sponkovačky se hodí spíše na kancelářské a menší dílenské práce. Sílu k práci jim dodáváte vy svým stiskem a je to ten nejzákladnější a technicky nejjednodušší typ. To ale neznamená, že správný výběr není důležitý.

Jako první by vás měla zajímat stavba a materiál samotné sponkovačky. Doporučujeme stroje s kovovým tělem, které jsou odolnější než plastové. Kovové modely mají delší životnost a také u nich nehrozí poškození dílů při opakovaném stlačování. Pro občasné používání jsou ale dostatečné i ty plastové.

Z funkcí by vás určitě měla zajímat možnost nastavit sílu úderu. Pokud budete spojovat různé materiály. Jednou fólii, jednou papír, jednou karton, na každý je potřeba trochu jiná síla.

U sponkovaček s pouze jednou silou úderu hrozí, že na některý materiál bude jejich síla slabá a na jiný zase příliš silná. Pak hrozí ohnutí nebo až protržení spojovaného materiálu.

Základní modely dovolují zpravidla nastavené dvě různé síly úderu, ale dražší kousky mají i více stupňů, případně si sílu můžete libovolně měnit sami.

Práci s různými materiály usnadní i možnost práce s různými velikostmi spon a hřebíčků. I zde totiž platí, že na různou práci a různé materiály je vhodnější buď větší nebo menší sponka.

Sponkovačka by vám měla dobře padnou do ruky. Při práci se budete potit a když se vám bude sponkovačka v ruce smýkat, nebude se vám pracovat moc dobře. Pohlídejte si také, jak dobře máte v prstech páčku či spoušť. Čím horší ergonomie, tím méně přesná a méně pohodlná bude práce.

Jak je to s velikostmi spon?

Sponky jsou velmi různé. Od několika milimetrů až po centimetry.

Zde platí, že pro měkké materiály jsou lepší delší sponky a pro tvrdé materiály zase ty kratší. Lepší sponkovačky podporují práci s různými velikostmi sponek. Jiné kromě sponek zvládají i hřebíčky a jsou tak ještě univerzálnější

Hodí se i různé diody a indikátory, které kontrolují, zda máte v zásobníku ještě nějaké sponky a ideálně, kolik jich tam máte.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží