Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jaké vlastnosti má Hotmelt lepící páska a jak se liší od ostatních?

Publikováno: 16. 3. 2019

U celé řady lepících pásek najdete zajímavé slovíčko HOTMELT. Co to ale konkrétně znamená a jaký je rozdíl mezi HOTMELT lepící páskou a obyčejnou?

Hotmelt je lepidlo na bázi syntetického kaučuku a je alternativou k asi nejpoužívanějším akrylátovým lepícím páskám. Největší výhodou je rychlost lepení. Kaučuk vytváří pevný spoj okamžitě poté, co ho nalepíte. Naproti tomu akrylát je z počátku nalepen jemněji. Lepší a rychlejší je u hotmeltu i přilnavost. Po lepeném povrchu ani trochu nesklouzne, a proto pásku nalepíte přesně tam, kde se poprvé dotkne podkladu. Rychlejší a pevnější lepení má samozřejmě jeden nevýhodný vedlejší efekt. Pokud se spletete a nalepíte pásku jinak, než jste chtěli, je zároveň těžší ji odlepit a nalepit znovu.

Příliš se to neví, ale kvalitu spoje ovlivňuje i teplota, při které lepíte. Většina pásek lépe slouží v klasické pokojové teplotě lehce nad 20 stupňů, ale Hotmelt pásky si zachovávají špičkové vlastnosti i při nižších teplotách kolem 15 stupňů. Samozřejmě to neznamená, že pásky nefungují, když je jen lehce nad nulou, ale rychlost lepení a pevnost spoje bude horší. Už nalepená Hotmelt páska pak bez problémů drží při teplotách 0 - 40°C.

Naopak výdrž od lepících pásek s hotmelt technologií nevyžadujte. Pokud má něco držet slepené měsíce nebo roky, sáhněte radši po klasické pásce. Kaučukové pásky hůře odolávají vlivu UV záření a nemají takovou výdrž.

Hotmelt pásky tedy využívejte, pokud chcete něco slepit krátkodobě a potřebujete hlavně přesný a pevný spoj. Ideálně takový, který zaschne a drží ihned po nalepení. Díky pevnému nalepení je dobré využívat Hotmelt pásky i tam, kde očekáváte větší namáhání spoje.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží