POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jednorázové ochranné rukavice. Jak nás chrání a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Publikováno: 26. 3. 2020
Aktualizováno: 23. 6. 2023

Jednorázové ochranné pomůcky se hodí všude tam, kde z hygienických důvodů nepřipadá v úvahu opakované použití nebo jako levná alternativa k běžným pomůckám. Jednorázové rukavice nejsou výjimkou.

Na první pohled by se mohlo zdát, že všechny jednorázové rukavice jsou stejné a liší se jen drobnostmi jako třeba barvou. Není to ale pravda. Rukavice se vyrábí z různých materiálů a liší se tak i jejich vlastnosti a výhody. Pojďme se podívat jak.

Běžně jsou na trhu k dostání tři typy:

  • Vinylové rukavice
    Tyto rukavice jsou za vlhka kluzké a poskytují méně jistý úchop. Proto zvažte jejich používání, pokud je pro vás klíčový právě úchop. Hodí se spíše k méně náročným činnostem.
  • Latexové rukavice
    Jsou oproti vinylovým pohodlnější a lépe se nosí. I jejich povrch trochu klouže, ale méně než u vinylových a úchop předmětů je s nimi jistější.
  • Nitrilové rukavice
    Jejich devízou je odolnost vůči chemikáliím, takže jsou dobrou volbou při čistících pracích. Nitril je také bezpečným materiálem pro alergiky.

Hlavně se nesmí protrhnout

Z fyzikálních vlastností rukavic jsou důležitá tato tři kritéria:

  • Pevnost v tahu
  • Odolnost proti oděru a propíchnutí
  • Propustnost

Proč je důležitá odolnost vůči protržení a pevnost rukavice je asi jasné. Jak vás asi ochrání rukavice, která se při těžší práci roztrhne? Zde se můžete spolehnout na latexové rukavice, které jen tak neroztrhnete.

Propustnost zjednodušeně udává, zda (a jak moc) chemikálie nebo jiná látka umí projít materiálem nepoškozené rukavice. I zde vychází nejlépe rukavice latexové těsně následované nitrilovými.

Jak je to s ochranou proti chemikáliím nebo virům?

Jednorázové rukavice si často bereme na ne zrovna čistou a bezpečnou práci. Kromě špíny a chemikálií jde třeba i o ochranu před viry a infekcemi. I zde vás s velkou dávkou jistoty ochrání jak latexové, tak nitrilové rukavice.

Svůj vliv, hlavně při práci s chemikáliemi má i tloušťka materiálu rukavice. Pokud vybíráte rukavice pro tyto účely, pamatujte i na tento parametr. I proto jsou při používání chemikálií nejlepší rukavice nitrilové.

K čemu je dobré pudrování?

Všechny typy rukavic se prodávají buď uvnitř napudrované nebo bez pudru. Efekt je hlavně praktický a na fyzikální vlastnosti nemá vliv. Pudrované rukavice se jednodušeji nasazují, což oceníte hlavně v případě, že máte zpocené ruce. Rukavice bez pudru jsou zase příznivější pro pokožku, takže vhodnější pro lidi s citlivou kůží.

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer


Související zboží