Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Každoroční výměna pneu

Léto už je definitivně u konce a s klesajícími teplotami nám přibývá několik starostí. Mimo jiné i přezutí z letních na zimní pneumatiky. Nejspíš si říkáte, že je přeci ještě dost času. Ale nejspíš si taky vybavíte články v novinách... na konci října hlásají: Pneuservisy nestíhají! Počkáte si 2 týdny.

 

Výměna pneumatik je od roku 2011 povinná. Od 1.11. do 31.1. musíte jezdit na zimních pneumatikách pokud je na vozovce sníh nebo náledí, nebo pokud je velká pravděpodobnost, že se podmínky na vozovce během vaší jízdy změní. Navíc je, po naší krásné zemi, několik silnic, na které můžete vjet pouze se zimní výbavou a to bez rozdílu zda sníh už na silnici je, nebo se srážky vůbec neočekávají. Mimo toto období podle zákona na letních jezdit nemusíte, ale pokud své auto nepřezujete do letního pneu, hrozí vám horší stabilita vozu na silnici a navíc vyšší spotřeba paliva.

Zimní pneumatiky jsou měkčí a díky hrubšímu dezénu si dokáží poradit s proměnlivými situacemi na vozovce. Ať už vás potká námraza, vyšší vrstva sněhu nebo městská břečka, stále se v případě nutnosti rychlého a nečekaného brzdění můžete spolehnout na kratší brzdnou dráhu. Letní pneumatiky si za jízdy musí poradit jen s možnou vrstvou vody na rozpálené vozovce. Proto jsou tvrdší a dezén je přizpůsoben pro rychlé odtékání vody.

Pokud před sebou máte zimní pneumatiky z loňské sezóny a přemýšlíte, zda je stále bezpečné je použít, tady jsou tipy, na co si dát pozor:

- minimální hloubka dezénu jsou 4mm

- na autě musí být všechny 4 pneumatiky stejné

- maximální délka používání jsou 4 sezóny

No a co s těmi letními, kam a jak je uložit? Pneumatiky očistěte a zkontrolujte zda nejsou poškozeny. Po kontrole je můžete vložit do igelitových pytlů na pneu a uložit do garáže nebo do sklepa, kde budou čekat, až zase přijde ta jejich část roku.