POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Kdy potřebujete cejchovanou váhu?

Publikováno: 8. 2. 2021

 

Pokud chcete zákazníkům prodávat zboží na váhu, nestačí ji jen koupit. Váha musí být i úředně certifikovaná – tedy cejchovaná.

Kdy potřebujete cejchovanou váhu a kdy ne?

Cejchovanou (tedy úředně ověřenou) váhu potřebujete všude tam, kde na základě vážení stanovujete cenu nebo daň. K vážení šunky v supermarketu, k vážení 500g balení oříšků, které váš e-shop prodává, k prodeji 50kg balení hnojiva. Všude, kde je váha balení hlavním parametrem pro balení a prodej výrobku a všude tam, kde váš ceník obsahuje údaj o váze.

Zároveň je ověření povinné i v případech, kde na základě váhy určujete podíly složek, které mají vliv na zdraví člověka.

Naopak necejchovanou váhu můžete používat pro interní kontrolu. Například když vážíte zboží před skladováním nebo orientačně kontrolujete váhu zboží od dodavatele.

Pokud byste ale například na necejchované váze našli odchylku od dodaného zboží, nemůžete dodavatele právně napadnout. Odchylku byste nejdřív museli ověřit na váze cejchované.

Kdo ověření uděluje?

Cejchování má na starost Český metrologický institut a skládá se ze dvou částí. V první zahrnuje opravu, seřízení nebo kalibraci a ve druhé pak samotné udělení úředního ověření.

Ověření má platnost dva roky a po této lhůtě je potřeba vždy nové ocejchování. Kdo používá necejchovanou váhu pro obchodní účely, hrozí mu pokuta od České obchodní inspekce. A ne zrovna malá.

Jak zjistíte, že je váha ocejchovaná?

Taková váha je zaplombována a je označena kontrolní nálepkou. V našem e-shopu je u vah zpravidla napsáno, zda je váha určena pro kontrolní vážení a je nebo není certifikována.

Pokud si necertifikovanou váhu koupíte a chcete ji používat v obchodě, musíte si její ocejchování zařídit sami.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista