Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Kolik vrstev bublinkové fólie zachrání člověka při pádu z 6. patra?

Publikováno: 12. 12. 2019

Bublinková fólie umí perfektně chránit před mechanickým poškozením. To jsme vyzkoušeli na vlastní kůži i v našem testu, kde jsme láhev od vína balili do různých obalových materiálů a pouštěli na zem z výšky 3 metrů. Bublinková fólie obstála. Láhev se nerozbila.

Možná to tedy chce těžší úkol. A zodpovědnější. Takže dokázala by bublinková fólie zachránit život člověka při pádu z výšky?

Na tuto otázku si zkoušel odpovědět odpovědět fyzik Rhett Allain a došel k výsledku, že ano. Teoreticky.

Rhett není žádný troškař, a proto si za cíl určil záchranu při pádu z šestipatrové budovy. Tedy asi z 20 metrů. Padající člověk má v jeho experimentu váhu 70 kilo.

Každá fólie je trochu jiná, ale pro svůj experiment si vybral standardní fólii o tloušťce asi 0,4 cm a běžnou velikostí bublinek. V další fázi si Rhett spočítal, o kolik se fólie smrští při zatížení a jak smrštění ovlivňuje větší počet vrstev a rozměry fólie.

Dál se přesunul k pádu. Tedy k pádu... není to samotný pád, který je nebezpečný, je to dopad. Respektive změna akcelerace našeho pohybu v krátkém čase, kdy naše tělo dopadá na plochu. Pád do měkkého je bezpečný hlavně díky tomu, že proces, kdy tělo zpomaluje pohyb, je delší než při pádu na beton.

NASA má takovou hezkou tabulku, jak je tělo odolné vůči přetížení a co jsme schopni přežít. Vyplývá z ní, že vydržíme více, když jsme v pozici, kdy se naše oči vmačkávají směrem do lebky než naopak a také, když krev jde směrem k nohám než hlavě. Z toho je jasné, že pro vlastní bezpečí máme padat na záda nebo na zadek. Už můžeme pomalu vzít fólii a jít na střechu.

Do hry vstupuje řada proměnných. Rychlost pádu, váha člověka, doba, za kterou tělo zpomalí z pádové rychlosti na nulu a nakonec smrštitelnost fólie a další vedlejší faktory. Jaký je tedy výsledek? Přežijeme?

Tak tedy... při pádu z dvaceti metrů člověka zachrání před smrtí omotání se do 39 vrstev běžné bublinkové fólie. Na první pohled se to zdá málo, ale říkají to výpočty.

Takový objem fólie váží přibližně 9 Kg, což opět lehce pozmění výpočty, ale zároveň se kromě zvýšení váhy zvyšuje i odpor vzduchu a tak by zabalený člověk padal pomaleji. Tyto dva faktory se vzájemně vynulují. Takže zůstaneme u 39 vrstev.

Do dnešního dne není znám žádný případ člověka, který by experiment na vlastní kůži vyzkoušel, takže číslo není ověřené. Pokud se vám ale doma válí zbytky bublinkové fólie, pro jistotu ji nevyhazujte, mohla by vám zachránit život.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží