POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Lepící páska se solventem. Ideální na těžkou práci v tvrdých podmínkách

Publikováno: 7. 3. 2019

Lepidla solvent jsou vyrobena na bázi přírodního kaučuku, který je rozpuštěn v organických ředidlech. Ty lepidlům se solventem dodávají řadu výhod, ale i některé méně pozitivní vlastnosti.

Začneme výhodami. Hlavním důvodem, proč jsou tato lepidla používaná je, že spolehlivě drží i tam, kde ostatní pásky selhávají. Třeba ve vysokých a nízkých teplotách nebo na mastném povrchu. Spoj drží pevně ihned po nalepení a snese i velkou zátěž. Pásku je nejlepší lepit při teplotě kolem 20 stupňů, ale jakmile je nalepená, zvládá i mínusové teploty od cca -30 °C až do 70 °C v plusu. Tím se může chlubit málokterá jiná páska.

Pásky se solventem jsou tak vhodné pro použití například v potravinářství, kde je často vyžadována nízká teplota nebo přímo mráz. Třeba při manipulaci s masem je chlad kombinovaný i s mastnotou a takové prostředí jiné pásky nesnesou. Dalším místem, kde jiné pásky nelze využít, jsou štítky na plynových lahvích nebo netemperované sklady, kde teplota kopíruje venkovní povětrnostní podmínky. Není však odolná proti UV záření, proto její použití nedoporučujeme tam, kde bude vystavena častému slunečnímu svitu.

Protože páska drží jako čert, je pochopitelné, že odlepení není zrovna hračka. S těmito páskami si zkrátka nemůžete dovolit chybu. Odlepit už jednou nalepenou pásku jde velmi ztuha a při odlepování zpravidla zůstávají částečky lepidla na materiálu, což poznáte na omak i prostým pohledem. A to je většinou na škodu. Ztuha jde i samotné rolování pásky z kotouče.

Protože při výrobě je kaučuk ředěn rozpoštědly, je její výroba neekologická, pokud však hledáte pásku, která vydrží opravdu těžké podmínky a vytváří velmi pevné spoje, jen těžko najdete nějakou lepší variantu.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží