POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Lepící pásky a chlad

Publikováno: 23. 10. 2020

Ani v ideálních podmínkách nelepí všechny pásky stejně, natožpak v nízkých teplotách. Pokud od pásky vyžadujete perfektní výkon i v teplotách kolem nuly, musíte to zohlednit už při nákupu.

Zrno od plev se začíná oddělovat zhruba při teplotě 5°C. Zde už některé pásky vůbec nepřilnou k povrchu nebo (a to je ještě nebezpečnější) odlepí po chvíli. Třeba během přepravy nebo skladování.

Abychom nebyli na pásky příliš tvrdí, zrno od plev není zase tak úplně přesné. Pásky, které nefungují v chladu mohou v jiných podmínkách excelovat. Záleží hlavně na jejich složení a jakou technologii lepidla využívají. Některá lepidla jsou vůči chladu odolnější než jiná.

Příliš dobře v zimě nefungují klasické lepící pásky s lepidlem na bázi akrylátové disperze. To ztrácí lepivé účinky již při zmíněných 5°C. Akrylát je právě ukázkový příklad technologie, která funguje lépe v teple.

Zlatou střední cestou jsou lepící pásky Hotmelt. Za tímto slovíčkem se skrývá lepidlo tvořené syntetickým kaučukem. Snadno přilne k lepenému materiálu a rychle tvoří spoj, který odolá i teplotám kolem bodu mrazu. Odolnost naopak nemá proti UV záření, takže pozor při použití ve venkovních skladech.

Pokud je pro vás lepení v chladu priorita, doporučujeme pásky s lepidlem solvent. Je vyrobené na bázi přírodního kaučuku s dalšími příměsemi pro lepší vlastnosti. Jednou z jejích hlavních výhod je právě uchování lepicí funkce i při teplotách pod bodem mrazu. Některé speciální solventové pásky zvládnou lepit dokonce i chladících boxech a mrazácích. Dobré vlastnosti si uchovává i při vystavení jiným těžkým podmínkám jako je mastnota nebo vlhko.

I když výrobce udává, že si páska s nízkou teplotou poradí, doporučujeme přesto jít štěstíčku a pevnému spoji trochu naproti. Pokud můžete, samotné lepení provádějte v teplotě mezi 15 a 25°C nebo aspoň teplotě, která se tomuto ideálu co nejvíce blíží. Spoj bude pevnější, když páska k materiálu přilne v jednodušších podmínkách. Zvýšíte i pravděpodobnost, že spoj následně vydrží teploty pod bodem mrazu.
 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží