Materiály doypack sáčků

Publikováno: 16. 3. 2022

Co jsou doypack sáčky?

To jsou ty šikovné sáčky, které se dají postavit do regálu, protože mají rozkládací dno. A hlavně mají nahoře zipový uzávěr, díky kterému se dají po otevření znovu uzavírat. Bývají většinou z hnědého papíru s okénkem nebo bez, ale mohou být také z průhledného plastu nebo jiných materiálů. A právě o těch se dozvíte více v tomto článku.

K čemu jsou?

Jejich hlavní využití je pro balení potravin a to hlavně těch sypkých. Ale kreativitě se meze nekladou, a tak se s nimi můžete setkat například i na festivalech, kde do nich dostanete namíchanou domácí limonádu, kterou pak upíjíte brčkem. Výhodou je, že na doypack sáček se spotřebuje méně plastu než na jednorázový plastový kelímek. Sáčky jsou také daleko skladnější než kelímky.

Nejčastěji se do uzavíratelných sáčků balí sypané čaje, bylinné směsi, ořechy, sušené ovoce, domácí cukrovinky, semínka atd. Díky těmto sáčkům, udržíte vše čerstvé a pochutnáte si tak třeba na křupavých kešu nebo voňavém bylinkovém čaji.

Z jakého materiálu se doypacky vyrábějí?

Materiál doypack sáčků se vždy skládá z několika vrstev, které se vzájemně kombinují pro dosažení nejlepších požadovaných vlastností. Každá z vrstev má specifickou funkci.

Nejběžnějšími kombinacemi jsou:

V detailu produktu bývá materiál uváděn takto: KRAFT40/PET12/CPP60 

 

Co zkratky znamenají?

Svrchní vrstva:

KRAFT - je označení pro kraftový papír. Papír v přírodní hnědé barvě, který se vyznačuje velkou pevností a odolností vůči protržení. Používá se jako svrchní vrstva sáčků.

Coated KRAFT - potahovaný pevný kraftový papír s přídavkem bílého barviva. Hodí se jako podklad pro tisk dalších barev. Používá se jako svrchní vrstva sáčků.

PET - polyethylentereftalát, pevný a zároveň dostatečně pružný materiál s vynikající chemickou a teplotní odolností vhodný pro balení potravin. Používá se pro vnější a střední vrstvu sáčků.

Matt PET - PET s matnou povrchovou úpravou

MATT OPP - orientovaný polypropylen (OPP) s matnou povrchovou úpravou, podobá se PP, je však pevnější a tepelně odolnější

 

Střední vrstva

PET - polyethylentereftalát, pevný a zároveň dostatečně pružný materiál s vynikající chemickou a teplotní odolností vhodný pro balení potravin. Používá se pro vnější a střední vrstvu sáčků.

Met. PET - metalizovaný PET s kovovým vzhledem potažený tenkou kovovou vrstvou

ALU - aluminiová (hliníková) vrstva má zásadní vliv při ochraně proti vlhkosti, vzduchu, světlu a nečistotám. Pomáhá uchovat barvu, vůni a chuť balených potravin. 

 

Vnitřní vrstva

CPP - litý polypropylen, vyznačuje se dokonalou průhledností a hladkým lesklým povrchem. Umožňuje hygienické uzavření sáčku pomocí tepla - pákovou nebo klešťovou svářečkou fólií. Používá se jako vnitřní vrstva sáčků, která je v přímém kontaktu s balenými potravinami.

PE - polyethylen, je lehký a má vynikající chemickou i mechanickou odolnost. Umožňuje tepelné svaření sáčků pomocí svářečky fólií. Používá se jako vnitřní vrstva sáčků, která je v přímém kontaktu s balenými potravinami

 

Nabídka doypack sáčků

V této tabulce si může prohlédnout kompletní nabídku sáčků z různých materiálů a různé konstrukce. Pokud máte o některý z nabízených typů zájem, neváhejte zaslat nám nezávaznou poptávku.

Poptávkový formulář

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista

 


Související zboží