POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Montérky jsou pasé. Jaké jsou vlastnosti a výhody moderního pracovního oblečení?

Publikováno: 13. 1. 2021

Pokud patříte mezi ty, kteří si do dílny nebo na zahradu oblékají staré tepláky a umouněnou mikinu, věřte nám, že to jde i lépe.

Moderní pracovní oblečení se vydalo cestou kvalitních materiálů v kombinaci s funkčním a přitom pěkným designem. Takže když si z dílny odskočíte do obchodu, nevyvoláte žádné pohoršené pohledy.

Zaměříme se na krátké shrnutí trendů v „běžném pracovním oblečení“. Vynecháme helmy, rukavice a další speciální ochrany a zaměříme se na to, co si při práci opravdu oblečete na sebe. Konkrétně na boty, kalhoty a pracovní košile.

Košile

Poctivé flanelové košile k práci využívali už naši pradědové. Bavlna s poctivou gramáží má slušnou odolnost proti roztržení i proříznutí. Je skvělá na běžnou práci v dílně, na zahradě, v přírodě.

Ikonický je zejména kostkovaný vzor. Vidět jde už ve starých westernech a oblibu si uchovává dodnes. Důvod je jednoduchý, na kostkovaném vzoru nejsou příliš vidět nečistoty. Oblečení se snadno viditelnými fleky si nechceme dávat přímo na tělo, ale když špína není moc vidět, tak ji příliš neřešíme.

A ještě jedna výhoda. Pracovní kostkované košile vypadají dobře i při běžném nošení, odpadá tak nutnost se převlékat, když si mezi prací potřebujete skočit na oběd nebo nakoupit.

Kalhoty

Pokud jsme košile označili za ikonické, tak modré montérky jsou přímo legendární. Pomalu ale jistě je však vytlačují moderní pracovní kalhoty, které z jejich designu sice vychází, ale nabízí už více výhod. Bodují hlavně účelnějším střihem, praktickými vychytávkami i „líbivějším“ designem.

Například pracovní kalhoty Prowork s hromadou speciálních kapes. Některé jsou víceúčelové, jiné designované na nejpoužívanější pomůcky. Například na skládací a svinovací metr a v dnešní době nemůže chybět ani kapsa na smartphone. Mobil budete mít stále po ruce a přitom v bezpečí.

Čím dál kvalitnější jsou i používané materiály. Zejména v kolenních výztuhách, kam výrobci našívají odolnější umělá vlákna.

Boty

Nejčastějším pracovním úrazem v oblasti nohou jsou pády těžkých předmětů na chodidlo. U pracovních bot proto kontrolujte hlavně kvalitní kovovou špičku a pevnost kostry. Důležitými údaji jsou míra odolnosti proti úderům a rozdrcení. Zranění pomůže předejít i protiskluzová podrážka.

Například boty Graf odolají nárazům o síle 200 J a rozdrcení o síle 15 kN.

Životnost boty prodlouží kvalitní materiál na povrchu. Vhodná je poctivá kůže nebo semiš. S ohledem na typ práce můžete zkontrolovat i odolnost materiálu vůči olejům a dalším chemikáliím.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží