POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Nová pravidla u České pošty. Vyhněte se poplatkům za nestandardní balík

Publikováno: 3. 6. 2019

Šli jste na poštu s balíkem a překvapily vás poplatky navíc za černou fólii a nestandardní obal? Nejedná se o zlou vůli úředníka, ale novou cenovou politiku pošty. Pojďme se na změny podívat detailně.

Nová pravidla pošta zavedla od března a hlavní změnou je oceňování balíků na základě rozměrů a nikoli váhy. Pošta se tak připojila ke zbytku dopravců, kde je právě rozměr balíku většinou tím, co rozhoduje o ceně.

Nejvíce zdvihnutých obočí ale přinesla definice nestandardně zabalených balíků. Důvodem je nutnost ručního třídění takových balíků, protože je balící linka nedokáže zpracovat a roztřídit. Za které balíky si připlatíte?

  • balík nemá pravidelný tvar krychle nebo kvádru
  • není zabalen v kartonovém či jiném pevném obalu
  • je zabalen v obalu černé barvy

Poplatek za nestadardní balík je 16 nebo 19 korun.

Poplatkům za nestadardně zabalený balík se vyhnete jednoduše tak, že je zabalíte co nejstandardněji. U nás najdete širokou nabídku krabic různých rozměrů včetně speciálních krabic na láhve nebo archivačních krabic. Nestandardní zásilka je, i když je zabalená v kartonovém či jiném pevném obalu, ale obal nemá pravidelný tvar krychle nebo kvádru.

Novinkou je poplatek za balík obalený v černé fólii nebo jiném černém obalu. Tomu se nejjednodušeji vyhnete jednoduchou změnou barvy fólie. Na jinou než černou barvu se totiž poplatek nevztahuje. Kromě klasické transparentní u nás najdete fólie i bílé a barevné.

Balte chytře a vyhněte se zbytečným poplatkům.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží