Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Obálky a jejich vznik

Obálky jsou primárně používané v oblasti poštovních služeb a slouží k bezpečné přepravě dopisu nebo různě objemného zboží a podle toho se také liší použitý materiál a velikost obálky. Tento univerzální obalový materiál můžeme rozdělit na bublinkové obálky, které jsou záležitostí poslední doby, dopisní obálky, které jsou staré jako touha lidí vyměňovat si zprávy psané na papíru a kartonové obálky. Nechybí ani transportní obálky, do kterých jsou vkládány dobírkové složenky a plastové LDPE obálky. Jak taková obálka, bez které by bylo vlastně nemožné dopis odeslat, symbol pošty a možnosti překonávat vzdálenosti mezi dvěma lidmi, kteří touží zůstat v písemném kontaktu, vlastně vznikla?
 
První obálka, která byla používána na Blízkém východě přibližně tři tisíce let před naším letopočtem, se velmi podobala té dnešní. Ve starověku byla často opatřována ještě pečetí, aby se adresát mohl přesvědčit, že před ním obsah dopisu skutečně nikdo nečetl. Dnes se spoléháme na listovní tajemství. K ojedinělému archeologickému nálezu, kdy po téměř pěti tisících letech spatřila světlo světa zapomenutá blízkovýchodní obálka, došlo v roce 1901 a dále pak v roce 1907. Tahle obálka samozřejmě z papíru nebyla, jednalo se spíše o dutou hliněnou schránku, která ale list nebo jiný obsah uchovávala stejně dobře a efektivně.
 
Papírové obálky vznikly v Číně, kde byl papír vynalezen již ve druhém století před naším letopočtem, a říkalo se jim chih poh. Používaly se především jako prostředek přepravy většího obnosu peněz vládním úředníkům.
 
Až do roku 1845 se používaly ručně vyráběné obálky jak pro osobní, tak pro komerční potřeby. S rostoucí spotřebou bylo ale mnohem složitější stačit neustále se zvyšující poptávce a uspokojit všechny zákazníky, proto se začalo přemýšlet o strojové výrobě obálek. První přístroj vyrábějící obálky byl patentován v Anglii právě v roce 1845. Obálky, které tento stroj nazvaný Hill/De La Rue vyráběl, se používají dodnes a těší se velké popularitě.