POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Obalové materiály a umění I

Publikováno: 7. 10. 2019

Na obalové materiály většinou koukáme z ryze praktické stránky. Zajímá nás, jak je karton pevný, jak páska lepí nebo jak fólie brání vlhkosti. Jsou ale lidé, kteří z běžných obalových materiálů vytváří úžasné umělecké kousky.

Začněme u kartonu. Přestože nejčastěji se maluje na papír nebo plátno, asi nepřekvapí, že karton mnoho umělců využívá jako podklad pro malbu. Vyrábí se dokonce speciální "malířské" kartony, které jsou z jedné strany opatřeny malovací vrstvou. Karton je vhodný pro malbu pastelem nebo uhlem. Díky své tloušťce a pevnosti je ideální k výrobě masek nebo obecně technikám, kde výslednou malbu vystřihnete a dále nějak použijete.

Od výroby masek už je jen kousek k využití kartonu v sochařství. Lepenka je lehká, dostupná, dostatečně tvrdá a snadno si ji upravíte podle sebe. Toho si samozřejmě všimli i umělci. Třeba James Lake. Britský sochař k sobě lepí kousky kartonu a vytváří z nich busty i celé postavy. Jeho sochy jsou často i v nadživotní velikosti.

Další výtvarník, Chris Gilmour, zachází ještě dál a vytváří z lepenky realistické modely běžných věcí v opravdové velikosti. Jeho skulptury zahrnují menší objekty jako mikroskop nebo housle až po velké modely aut a motorek. To vše při zachování maximální reálnosti a pouze při využití klasického hnědého kartonu.

Odpadní papír nemusí končit v koši, ani jako výplňový materiál. I z něj lze tvořit, i když nemá velkou kvalitu. Stačí jej rozmočit, smíchat s vodou a škrobem a lepidlem. Tato hmota se nazývá papírmaš a tvoří se z ní už více než dva tisíce let. Kdysi se z ní vyráběly třeba válečné helmy, posmrtné masky, ale i různé tabatěrky a pouzdra. Dnes tato technika slouží k výrobě drobných uměleckých předmětů. Na internetu najdete mnoho návodů na tvoření pomocí papírmaše.

Papír a karton je starý (téměř) jako lidstvo samo, a tak je uměleckých technik a tvůrců spousta. Kdybychom je měli sepsat všechny, vystačilo by nám to na několik měsíců. Příště už ale papír a karton opustíme a podíváme se na další techniky využívající jiné obalové materiály.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží