Otužování doma na balkoně? Jde to!

Publikováno: 28. 6. 2022

Začínáte s otužováním a už máte za sebou fázi studených sprch? Chcete se posunout dál a zkoušet studenější vodu, ale rybník ani řeka nejsou v dosahu?

Při otužování je důležitá pravidelnost a soustavnost. S dodržováním pravidelného režimu pomůže mít po ruce nádobu, do které můžete vlézt klidně každý den. Nejlépe se k tomu účelu hodí velké kádě.

Otužování neboli terapii chladem ocení všichni sportovci. Třeba cyklistům se bude nádrž na ledovou vodu hodit po náročné jízdě nebo cyklistickém závodu pro skvělou regeneraci svalů.

Jak vybrat káď na otužování?

Nejdůležitější je, aby káď byla z materiálu, který je odolný vůči mrazu. Můžete ji tak mít celoročně třeba na balkoně. Velké černé kádě, které se používají např. při prodeji vánočních kaprů tenhle požadavek splňují. Chcete-li mít opravdu jistotu, že led v zimě káď neroztrhne, nechte plavat na hladině několik PET lahví z části naplněných pískem.

Jak velká by měla být káď nebo sud na otužování?

Pro ženu a osoby menšího vzrůstu se hodí 500 litrová káď. Pokud jste vyšší postavy nebo se chcete otužovat ve dvojici , bude vhodnější 750 nebo 1000 litrová káď.

Péče o kvalitu vody

Vodu v kádi je třeba udržovat, aby se nezkazila a také, aby v zimě nezamrzala. K tomu se používá bazénová sůl (neobsahuje jód). Na 750 litrů se přidává cca 3 – 4 kg soli. "Bazénová sůl je ve své podstatě právě sloučenina chloridu sodného. Ten se běžně vyskytuje v přírodě a je dokonce dominantní složkou oceánské a mořské vody." Zdroj: https://www.recenzer.cz/bazenova-chemie/#sul-do-bazenu

Vypouštění kádě

Pro snazší vypouštění je dobré  pomocí vykružovacího vrtáku do plastu udělat ve spodní části otvor a přidat výpustný kohout.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží