Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Papírové tašky poslouží i překvapí, ale přírodě neublíží

Trendu napomáhají i obchodní řetězce, které stále více omezují vydávání igelitových tašek zákazníkům zdarma.

V současnosti se tak stále více lidí poohlíží po variantách tašek, které svým následným rozkladem či likvidací tolik nezatěžují životní prostředí, jako právě „igelitky“. Zatímco třeba igelitový sáček se v běžné přírodě rozkládá až čtvrt století, běžný papír příroda za běžných podmínek rozloží zhruba za čtyři měsíce.

Papírové tašky se vyrábí z pevného, vysoce kvalitního materiálu. Podobně, jako plastové tašky, lze papírovou alternativu ve výrobě opatřit třeba firemním potiskem. Okrajovou výhodou obyčejných papírových tašek může pro někoho být i to, že je lze snadno popsat - například jmenovkami.

Jejich životnost je ale podobně jako u „igelitek“ omezená na několik málo opakovaných použití z důvodu poměrně rychlého opotřebení materiálu. To však například v podobě dárkových tašek vůbec nevadí – slouží jako jednorázový designový obal.

Tašky z papíru se tak v mnoha rozměrech a také barevných provedeních stále častěji využívají i jako dárkové obaly – například pro knihu, parfém, nebo třeba láhev vína. Tu byste se asi oslavenci neodvážili dát zabalenou v „igelitce“, že? Naopak papírová taška vhodného střihu a designu může i z malého daru udělat velké a působivé překvapení.

Design tašek podtrhuje i různorodé provedení jejich úchytů – lidově uší – ty bývají často rovněž papírové, ale také například textilní či v různých barevných provedeních, u dražších variant mohou být upevněné k tašce třeba i kovovými oky.
 


Běžnější papírové tašky zase naleznou využití i v každé domácnosti při každodenních činnostech a nabízí je jako alternativu pro uložení Vašeho nákupu i řada supermarketů.