POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Plasty versus "klasické" obaly - volba je na vás - 1. díl

Publikováno: 16. 3. 2016

Za poslední desítky let se ujala řada nových materiálů, které se využívají i při přesunu zboží. Velký boom zažily především plasty a jejich nejrůznější varianty. I přes nové a nové druhy materiálů však stále patří mezi nejoblíbenější ochranu u převáženého zboží kartonové obaly.

Výhody kartonu jsou jasné – levná pořizovací cena, odolnost materiálu, poměrně vysoká nosnost a podobně jako u plastu i lehká váha. V neposlední řadě pro papírový obal hraje i dobrá skladovatelnost v prázdném stavu a stoprocentní recyklovatelnost papírových obalů.

Kartonové krabice jsou vyrobeny z třívrstvé nebo pětivrstvé lepenky nejvyšší jakosti a sehnat se dají od nejmenších až po přepravní boxy nebo třeba i víkové krabice. Kartonové boxy lze kromě velikostí vybírat i třeba podle barevného provedení. Z lepenky se vyrábí i dortové krabice, krabice na pizzu nebo třeba dárkové krabice na víno a jiné lahve…

Svůj velký rozmach však především za poslední dvě tři dekády zažily plasty. Ty vytěsnily nejen klasické skleněné lahve jakožto nápojový obal. Stále větší díl si ukrajují i ze segmentu původně výhradně papírových obalů. V plastech je dnes zabalená většina věcí, od toaletních a kosmetických potřeb až třeba po maso, či pečivo. Výhoda je jasná – oproti kartonu a papíru je výhodou především odolnost, ať už proti vlhkosti, či při manipulaci se zabaleným zbožím.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží