POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Plasty versus "klasické" obaly - volba je na vás - 2. díl

Publikováno: 16. 3. 2016

Přepravky nebo i palety na zboží jsou dnes často plastové. Oproti kartonové krabici ta plastová umožňuje vícenásobné použití bez většího opotřebení. Jsou navíc i omyvatelné - nepodléhají vlhkosti. Odolají i olejům, tukům a většině kyselin a louhů. Také se dají snadno stohovat na sebe. Dnes se plastové přepravky s atestem pro přepravu potravinářských výrobků využívají pro přepravu masa, pečiva či zemědělských produktů. Takzvané Euro přepravky zase usnadňují logistiku tím, že mají hladké dno pro snadný pohyb na válečkových tratích.

Pro zabalení zboží ještě před uložením do přepravních boxů se nejčastěji využívají igelitové pytle a folie, jenž chrání zboží jak před prachem a nečistotami, tak i vlhkostí. Na balení a logistiku křehkých předmětů a věcí, u kterých hrozí poškrábání či jiné poškození vlivem přepravy, je nejvhodnější plastová bublinková folie. Ta, společně s dalšími umělými výplněmi, dnes často nahrazuje i klasický balící papír či papírové výplně.

Tenké plastové folie ale známe i z potravinářství, kde se do nich balí masné výrobky, či třeba svačiny – jsou hygienicky zcela nezávadné. Boom plastů přivedl na svět postupem času i různé jeho odvozeniny. Kromě asi nejznámějšího polystyrenu, využívaného pro polstrování krabic či jako jejich výplň v sypkém stavu, je například zajímavý produkt zvaný Mirelon. To je izolační materiál vyrobený z odlehčeného pěnového polyetylenu. Kromě své prvotní funkce ve stavebnictví slouží dobře i jako podložka nebo vystýlka převáženého zboží. Dokáže díky svým schopnostem tlumit nárazy. Plně tak nahradí bublinkovou fólii nebo vlnitou lepenku.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží