POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Podle čeho vybírat termo kotouče do pokladen a terminálů

Publikováno: 2. 2. 2020

"Děkuji, účtenku si nechte," zazní od většiny lidí. Přesto ji každý obchodník musí vystavovat. Každá platba a každý nákup znamená několik desítek centimetrů papíru, který vyjede z pokladny nebo terminálu. A ne jen tak ledajakého papíru. Účtenky se většinou tisknou na ruličky speciálního termo papíru. Každá pokladna navíc potřebuje papír s konkrétním rozměrem.

Při nákupu nových kotoučů je nejjednodušší změřit si rozměry starého a koupit ten stejný. Když máte nový terminál nebo pokladnu, měl by na ní (nebo v návodu) být podporovaný rozměr kotoučů napsaný.

Výrobci rozměry uvádějí třemi čísly, které značí šířku, průměr a rozměr dutinky v milimetrech. Na obalu tak najdete například rozměry 80/70/12, které značí míry daného kotouče.

Kotouče do bankovních tiskáren mají nejčastěji šířku 80 mm, kotouče do platebních terminálů 57 mm.

Důležité jsou hlavně první dva rozměry, tedy šířka a průměr. Rozměr dutinky není už dnes tak důležitý, protože většina zařízení má kotouč volně ložený. Rozměr dutinky je důležitý u těch zařízení, kde kotouč upevňujete na trn. To platí zejména pro starší pokladny.

Kromě termo kotoučů se prodávají také kousky z klasického papíru. Pokud vybíráte kotouče v kamenném obchodě, ty z termo papíru od papírových poznáte tak, že když přejedete nehtem přes vnější stranu papíru, musí vám po nehtu zůstat černá čára. Termo papír má oproti tomu klasickému také lesklejší povrch.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží