POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Polypropylen, polyethylen a ekologie

Publikováno: 2. 3. 2019

V poslední době se zdvihá velká vlna odporu vůči nadužívání plastů. Záběry znečištěných pláží a velrybích žaludků s igelitovými pytlíky obletěly svět a daleko více než v minulosti se řeší i otázky recyklace či ekologická stopa při výrobě a dopravě.

Jak asi tušíte, není plast jako plast a nic není pouze černobílé. Plasty samozřejmě nikdy nejsou materiálem, nad kterým by příroda tančila radostí, ale i mezi nimi můžete najít více nebo méně ekologické varianty. Ve velkých objemech, například v průmyslu, pak může nahrazení jednoho umělého materiálu jiným, udělat docela velký rozdíl. Zajímavou možností je například použití polyethylenu (PE) či polypropylenu (PP) namísto PVC.

Ačkoli všechny tři názvy zní podobně chemicky a "nezeleně", jsou polypropylen a polyethylen rozhodně menší zátěží pro člověka i přírodu. Některé alergiky a lidi s citlivou pokožkou určitě potěší, že tyto materiály jsou hypoalergenní a zdraví nezávadné.

Polypropylenové fólie také neobsahují žádné přísady na bázi těžkých kovů, kadmia, pigmentů a jsou bez změkčovadel a kyselin. Díky tomu mohou být bez problémů spalovány ve spalovnách, protože při hoření se neuvolňují jedovaté látky. Nic se z něj neuvolňuje ani na skládce a nehrozí tak únik nebezpečných látek do půdy nebo podzemních vod. I náklady na recyklaci jsou tak nižší.

Zároveň má PE proti PVC větší pevnost při nižší tloušťce stěn, tudíž ho na stejnou práci spotřebujete výrazně méně. Úspora je tak nejen při nákupu takového obalového materiálu, ale vyprodukujete i méně odpadu. Nahradit PVC za ekologičtější PE a PP můžete třeba u lepících pásek, vázacích pásek na stohování, sáčků nebo fólií.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží