POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Pracovní rukavice - chrání pracanty i občasné pomocníky

Publikováno: 25. 5. 2017

Pracovní rukavice jsou stejně cenné pro stavaře i občasného zahrádkáře. Ruce jsou naše vizitka a tak pokud to není nezbytně nutné, chraňme je před třískami, poraněními a mozoly. Od rukavic nepožadujeme nic víc, než aby se v nich dobře pracovalo. To zní celkem jednoduše, ale podílí se na tom celá řada faktorů. Například prodyšnost, kterou oceníme v horkých dnech, stejně jako savost materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Dále pak pletený lem kolem zápěstí, aby nám rukavice držely na správném místě. A v neposlední řadě stoprocentní funkčnost.

Protože při péči o rostliny potřebujeme citlivé prsty, nemají rukavice pro zahrádkáře celistvě nanesenou ochranou vrstvu. Ta se buď nahrazuje silnější vrstvou pleteniny nebo se ochranná vrstva nanáší v jednotlivých bodech. Tak se zajistí prodyšnost a ochrana, zároveň ale v rukou zůstává cit.

Rukavice se silnější ochranou jsou vyrobeny z prodyšných a savých materiálů. Takové rukavice mají dlaně a prsty máčené v latexu, polyuretanu nebo nitrilu. Nitrilová vrstva je vhodná i pro alergiky. Umělý povrch je na prstech a dlaních zdrsněný, aby nás v práci nic neomezovalo. A na výběr jsou i zimní rukavice se zesílenou pleteninou.

Nejsilnější ochranu nabízí rukavice, které jsou ušity v kombinaci s kůží. Ta sice není tak poddajná ale zabraňuje možným silnějším zraněním. Například dlouhé svářečské rukavice jsou celokožené a ochrání vás před teplem a mechanickým zraněním.  

I když pracovní rukavice nejsou pro parádu, věnujte pozornost výběru správné velikosti. Jak na to? Velikost rukavic se počítá na základě obvodu ruky. Ten se skrývá pod obvodem pravé ruky, měřeným ve výšce kloubu pod ukazovákem a kloubu pod malíčkem. Změřené centimetry porovnejte s tabulkou velikostí rukavic a hned víte, ve kterých rukavicích vám práce půjde pěkně od ruky.

Tak směle do toho, půl je hotovo!

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží