POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Pracujete v hlučném prostředí? Chraňte svůj sluch se špunty do uší

Publikováno: 23. 9. 2019

Když jsme se minule bavili o ochranných pomůckách, vzali jsme si pod drobnohled pracovní brýle. Dnes se podíváme na to, jak chránit další z lidských smyslů. Sluch.

Dlouhodobé vystavení vysoké hladině hluku může vyvolat poškození sluchu. A co hůř, sluchové buňky se neumí regenerovat a ani je nelze nahradit, takže poškození bývá často trvalé. Poškození sluchu je jedna z nejčastějších nemocí z povolání. Nejohroženější jsou pracovníci ve stavebnictví, těžbě, ocelárnách, pilách a v leteckém a automobilovém průmyslu. Ale ohrožený je každý, kdo je v práci vystaven nadměrnému hluku.

Možná byste se divili, jakou úroveň hluku snášíte i při běžných činnostech. Běžná městská doprava se pohybuje na úrovni 75 decibelů, hlasitější vysavače mohou produkovat 80 decibelů a taková sekačka na trávu umí "bzučet" i 90 decibely. Přitom za hranici, kdy se při dlouhodobém vystavení začínají objevovat rizika poškození sluchu, se považuje hodnota 80-85 decibelů. I tak nedoporučujeme používat ochranu sluchu jako důvod, proč jste stále ještě neposekali zahradu, přestože už to doma slibujete dva týdny.

A právě 85 decibelů je zákonná hranice, kde musí zaměstnavatel nařídit nošení ochranných pomůcek. Nejsnadnější způsob ochrany sluchu na pracovišti jsou špunty do uší nebo sluchátka a základním údajem, který byste u nich měli sledovat je útlum zvuku. Pokud pracujete v prostředí, které má 90 dB a špunty udávají útlum 30 dB, při jejich nošení do uší proudí bezpečných 60 dB.

Další plusové vlastnosti, které se vyplatí sledovat je tvarovatelnost špuntů. Je totiž důležité, aby se dokázaly přizpůsobit každému uchu a dobře padly. Je nutné si uvědomit, že je člověk bude mít v uších třeba celou osmihodinovou směnu. Pokud by ho špunty tlačily, bylo by nemožné v nich pracovat.

Užitečné jsou i další vychytávky. Třeba šnůrky a krabičky, kam je schováte, když zrovna nejsou potřeba. Tak můžete špunty z uší vytahovat a nasazovat, když zrovna bude potřeba. To ocení hlavně ti pracovníci, kteří střídají hlučné prostředí s tichým a špunty si nasadí a vytáhnou mnohokrát za den.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží