POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Praktické tipy pro skladování jablek, aby vydržela dlouho čerstvá

Publikováno: 31. 8. 2020

Snažíte se skladovat jablka, ale většinou je už po pár týdnech většina úrody shnilá v popelnici? Na vině může být nesprávné uskladnění. Stačí si pohlídat několik pravidel pro skladování a jablka vám mohou vydržet šťavnatá až do jara.

Na dlouhodobé uskladnění vybírejte ta opravdu nejlepší jablka. Nemusí jít nutně o největší výstavní kousky, ale spíš si zkontrolujte, že jablko není ani trochu otlačené, že jste ho utrhli i se stopkou a že na něm není žádná ranka nebo dírka od hmyzu.

Pokud víte, že budete část úrody dlouhodoběji skladovat, myslete na to už při sklizni. Jablka trhejte se stopkou, nekruťte je, už při trhání a přenášení se k nim chovejte co nejjemněji dokážete. Jablka padaná neuskladňujte vůbec.

Při skládání jablka do přepravky nesypte, naťukli byste je. Naopak je velmi opatrně vyskládejte stopkou dolů.

Aby vám jablka opravdu vydržela, neskládejte je v přepravce do více pater na sebe. Jablka pouze v jednom „patře“ se o sebe navzájem neotlačí, díky tomu nezačnou brzy hnít a když už se nějaký nahnilý kousek najde, snadno si jej při kontrole všimnete.

Právě kontrola je velmi důležitá. Jakmile je mezi zdravými jablky jedno nahnilé, velmi rychle začnou hnít i jablka okolo. Proto přepravky kontrolujte minimálně jednou týdně. Pokud kontrolu flákáte, úroda vám dlouho nevydrží.

Na uskladnění používejte speciální přepravky na ovoce a zeleninu. Ty mají po stranách i na dně díry, které pomohou dobré cirkulaci vzduchu mezi uloženým ovocem.

Jablka umí přejímat vůni a chuť z okolí. Proto je neskladujte vedle jiné zeleniny, například brambor cibule nebo česneku. Pozor si dejte i na to, aby ve sklepě nebyly pachy z čistících přípravků, benzínu, barev a jiných chemikálií. I ty totiž mohou jablka natáhnout do sebe.

Když jablka skladujete delší dobu, začnou se scvrkávat a krabatět. Na vině je vysušení a ztráta vody. Proto by místnost, kde je chcete skladovat, měla být dostatečně vlhká. Ideálně kolem 85 % vzdušné vlhkosti. Pokud je váš sklep nebo chodba sušší, můžete si pomoct kropením podlahy nebo umístěním misky s vodou. Vypařování bude vzduch zvlhčovat.

Důležitý je i chlad. Místnost pro skladování by měla mít nejlépe jen kolem 5 stupňů. Takovou místnost má k dispozici málokdo, takže většinou se tato poučka mění spíše na otřepané „čím chladnější, tím lepší“.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží