POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Přeprava masa – je lepší nerez nebo plast?

Publikováno: 18. 2. 2019

Při přepravě a skladování masa jsou důležité hlavně dva faktory. Váha a pevnost a zároveň čistota a hygiena. Proto jsou nejčastějšími materiály právě kov a plast. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

V zásadě můžeme říci, že z hygienického hlediska jsou na tom oba materiály stejně. Nevnikají skrze ně do masa žádné cizorodé látky a snadno se čistí. Na menší přepravky a tácy stačí voda a houbička, větší kontejnery nejlépe vyčistí vysokotlaký čistič. Jediné nebezpečí představuje usazování starých kousků masa a nečistot v hůře dostupných rozích, proto i menší přepravky doporučujeme neumývat pouze ručně, ale jednou za čas i je pořádně propláchnout silným proudem vody.

Velkou výhodou plastových přepravek či beden je nižší váha. Proto se používají zejména tam, kde s masem manipulují lidé a ne stroje. Nerezové přepravky při stejném objemu váží i několikanásobně více, když se k tomu připočte často vysoká váha samotného masa, je jasné, že pro manipulaci s menším množstvím zboží je plastová varianta lepší.

Nerez je nerez a vydrží více než plast. Všichni víme, že se při přepravě masa nezachází s bednami a přepravkami zrovna v rukavičkách. Plastové přepravky na maso jsou vyrobeny ze silného plastu, právě aby přežily tvrdší zacházení. Většinou mají tlustší stěny než přepravky vyráběné k jiným účelům. Ale pokud se o životnost i tak bojíte, je lepší zůstat u kovu.

Zatímco v pevnosti a životnosti vede kov, v jiném důležitém parametru – stohovatelnosti, plastové boxy a přepravky jasně vedou. Některé ocelové boxy na tuto možnost pamatují, ale nevýhodou je už zmíněná vyšší hmotnost. S nastohovanými kovovými boxy na sobě už bude mít kvůli váze problém i strojová technika, proto výrobci nádoby na možnost stohování často ani nedesignují. Naopak plastové přepravky jsou stohovatelné vždy, protože se jedná o jednu z hlavních konkurenčních výhod.

Pokud hledáte nádoby na přepravu masa, nejjednodušší je řídit se prostou radou. Všude tam, kde budete s nákladem manipulovat rukama, používejte plastové přepravky. Kde za vás budou pracovat stroje, můžete zůstat věrni nerezu či oceli. Ale rozhodně není důvod se moderních plastových přepravek bát. Jsou lehké, hygienické a odolné. Umí to stejné, co kovové bedny a k tomu mají navíc několik zajímavých výhod.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží