Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Proč je dobré pořídit plachtu na bazén

Publikováno: 30. 1. 2020

Pokud máte bazén bez krycí plachty, přicházíte o čas i peníze. Takový bazén musíte častěji čistit a jeho používání je dražší. Krycí plachta má totiž i další výhody než jen zajistit, aby na hladinu nepadalo listí.

Ochrana před klasickými nečistotami je samozřejmě stále tou hlavní funkcí. Je to nejlehčí způsob, jak zabránit nečistotám, aby se dostaly do bazénu. Bazén s plachtou nemusíte tak často čistit od hmyzu, listí, pylu a dalších věcí, které v něm nemají co dělat. Výhodné je to hned nadvakrát. Čím čistější bazén, tím méně se v něm objevují řasy a bakterie.

Hladina v domácím bazénu postupně klesá, část se rostříká po okolí při koupání a další část se vypaří. S vycákanou vodou toho mnoho neuděláte, ale míru odpařování můžete ovlivnit. Voda z bazénu zakrytého plachtou se odpařuje pomaleji než z nezakrytého.

Odpařování je problematické hlavně u vnitřních bazénů, kde musíte vlhký vzduch opět vysušovat a odvětrávat, aby neškodil zdivu a interiéru celkově.

Úspory pocítí i vaše peněženka. Jak? Menší vypařování znamená, že vodu do bazénu nemusíte dopouštět tak často a navíc v méně dopouštěném a čistějším bazénu spotřebujete i méně bazénové chemie. A že není zrovna nejlevnější.

Plachta navíc umí udržet vodu déle teplou. Teplo z vody totiž uniká pomaleji, než když je bazén nezakrytý. A když k tomu navíc zasvítí na plachtu ještě slunce, efekt je ještě lepší. Jako když je na hrnci poklička.

Pokud máte klasický nadzemní bazén o průměru "děti si zařádí, ale na plavání to není", tak si vystačíte s klasickou krycí plachtou. U větších zapuštěných i nadzemních bazénů se vám už vyplatí investovat do plachty solární.

Tip: Přečtěte si také průvodce výběrem trvalého bazénového zastřešení z polykarbonátu.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží

Plachta s oky na zakrytí bazénu, průměr 3,6m, modrá