800 377 773 / [email protected]
Publikováno: 3. 9. 2021
Je tu září a přichází hlavní jablková sezóna. Garáže, sklepy nebo kůlny budou brzy přetékat čerstvě sklizenými jablky.
A pak přijde to hlavní… jak udržet desítky kilogramů jablek co nejdéle čerstvé, chutné a šťavnaté?
Klíčem je správné skladování. Nejlépe v chladné místnosti, kde je maximálně 10 stupňů, ale pozor, zároveň nesmí teplota padat k nule. V místnosti slušně odvětrávané a ideálně s vlhkostí 80 – 95 %. chápeme, že asi nebudete kvůli jablkům přestavovat dům, takže to berte jako ideál, ke kterému je dobré se přiblížit, ale svět se nezboří, když některého parametru nedosáhnete.
No a druhým faktorem, kterému se budeme věnovat je správná přepravka a správné skladování.
Nesnažte se na co nejmenším prostoru uskladnit co nejvíce plodů tím, že je naházíte do velkých přepravek nebo beden. Pokud má ovoce vydržet co nejdéle čerstvé, skladujte ho pouze v jedné vrstvě v nízkých přepravkách. Nízké přepravky na ovoce jde stohovat na sebe, takže i při skladování v jedné vrstvě se vám do sklepa vejde hodně plodů, nemusíte se bát.
Další výhodou nízkých přepravek, kde neskládáte plody na sebe, je lepší odvětrávání. Kolem uloženého ovoce lépe cirkuluje vzduch, ovoce dýchá a lépe si tak uchovává pevnost a chuť.
Čím více se jednotlivé plody navzájem dotýkají tím snáze a rychleji se mezi nimi šíří plíseň. Stačí jedno nahnilé jablko, kterého si pár dní nevšimnete a hned se začnou zárodky plísně ukazovat i na okolních plodech.
V nízké přepravce si snadno pohlídáte nejen to, že se plody příliš nedotýkají, ale mnohem jednodušší je i samotná kontrola, zda se mezi ovocem neschovávají nějaké shnilé kousky.
Projděte si naší širokou nabídku přepravek na ovoce a zeleninu. Správná přepravka vám pomůže k čerstvému ovoci a zelenině i uprostřed zimy.
autor:
Jiří Novák
marketingový specialista