Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Proč v mezinárodním obchodu musíte ošetřit dřevěné obaly proti škůdcům?

Publikováno: 29. 10. 2019

Mezinárodní obchod není jen zboží putující z místa na místo v krabicích a bednách. Je to i spousta papírování. Při jakémkoli mezinárodním pohybu zboží potřebujete mraky certifikátů, povolení, podmínek, žádostí.

Skoro by se dalo říct, že při logistice se pohybuje více papírů a formulářů než samotného zboží. Dnes už naštěstí část putuje elektronicky. Jednou z norem, která není tolik známá je standard ISPM 15. Mluvit o ní budeme, protože se týká se veškerých dřevěných obalů.

ISPM 15 (International Standard for Phytosanitary Measures) je norma, která má bránit zavlečení dřevných škůdců z jedné země do druhé a chránit tak lesy. Tento standard neplatí automaticky, ale dnes ho již vyžaduje většina zemí světa. Dříve mnohokrát došlo k případům, že byli v obyčejných dřevěných bednách a paletách z cizích zemí brouci a larvy. Ti se následně rychle rozšířili, protože v novém prostředí neměli žádné nepřátele.

Cílem normy je, aby jakýkoli dřevěný obal byl vyrobený a ošetřený takovým způsobem, který nebezpečné organismy zahubí. Základem je výroba obalu z pečlivě odkorněného materiálu včetně kůry kolem suků.

Další podmínky pro splnění normy jsou například vysušení dřeva v uzavřené komoře, aby jeho vlhkost klesla pod 20 %. Dřevo se ošetřuje i tepelně, což má za cíl zahubit mikroorganismy, plísně a houby. Norma požaduje, aby v jádru dřeva byla aspoň 30 minut teplota 56°C. Procesů, kterými se ze dřeva odstraňují živé organismy je ale ještě více.

Zároveň je nutné si uvědomit, že obaly, zejména dřevěné palety mohou být škůdci napadeny nejen před a při výrobě, ale i během používání. Zejména palety skladované ve venkovním prostředí, kde na ně působí počasí. K přenosu škůdců může dojít i při skladování ošetřeného dřeva vedle neošetřeného.

I proto musí být osvědčení ISPM aktuální. Některé země mají velmi přísné lhůty pro to, jak staré může být osvědčení o ošetření dřeva. Třeba Nový Zéland požaduje, aby dřevo dopravené na jeho území prošlo ošetřením maximálně 21 dnů před odesláním.

Pokud vaše dřevěné obaly nemají ověření, že prošly ošetřením proti škůdcům, nebude umožněna vykládka zboží případně bude nařízeno, aby ošetřením prošlo v místě vykládky. To se ale může velmi prodražit.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží