Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Průvodce výběrem bitů a bitových sad II. - Profily bitu

Publikováno: 26. 1. 2020

Bit je nástavec, který jde vkládat do hlavy univerzálního šroubováku nebo elektrického vrtacího šroubováku. Hlavní výhodou výměnných bitů je, že nepotřebujete mít doma širokou škálů šroubováků různých typů. Stačí vám jeden aku šroubovák a sada bitů a pravděpodobně nikdy nenarazíte na šroubek, na který byste neměli vhodný nástavec.

A právě na různé profily šroubků se dnes podíváme. Jaké nástavce by sada bitů měla ideálně obsahovat, aby vás nic nepřekvapilo?

  • Plochý
    První profil vůbec a přesto se stále těší velké oblibě. Má ale několik nevýhod. Plochý profil není vycentrovaný, takže bit častěji vyklouzen ze šroubu. Pouze dvě styčná místa také znamenají, že profil nedokáže přenášet vysoké točivé momenty.
     
  • Křížový / Phillips
    Dva ploché profily jsou navzájem kolmé a tvoří křížovou drážku. Dvojnásobek ploch, kde bit zabírá, usnadňuje šroubování. Nevýhodou je působení sil na malých plochách a s tím spojené větší riziko poškození profilu.
     
  • Pozidriv
    Velmi podobný křížovému, ale jedna z drážek je mělčí a slouží jako dodatečná záběrová plocha. Při zaměnění s křížovým profilem dochází k opotřebení bitu i šroubu.
     
  • Torx
    Hvězdicový profil se šesti zaoblenými výstupky. Zaoblení a absence hran znamená delší životnost a odolnost. Sklouzávání a smýkání šroubováku a profilu není možné. Dokáže přenášet mnohem větší točivé momenty při vynaložení stejné síly jako u běžných profilů.
     
  • Imbus
    Šestiúhelník se šesti bočními plochami, jejichž vzájemný sklon je 120°. Je to jeden z nejrozšířenějších profilů. Nesmeká se, dobře se s ním pracuje. Nevýhodou může být náchylnost k deformaci šroubu.
     
  • Čtyřhran
    V Evropě se s ním setkáte jen výjimečně, ale velmi rozšířený je v USA. Tvoří ho čtyři plochy v čtvercovém tvaru. Používá se nejčastěji v elektrických rozvaděčích.

U větších bitových sad byste se měli setkat s nástavci, které si poradí s prvními pěti typy profilů. U menších sad jsou zastoupeny hlavně ploché, křížové a imbusové profily.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží