POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Průvodce výběrem bitů a bitových sad. Použití a úpravy

Publikováno: 18. 1. 2020

Snad žádná domácnost se neobejde bez pořádného šroubováku. Těch je zpravidla potřeba více, protože šroubky jsou různě velké a mají různé profily. Abychom nemuseli mít doma šroubováků desítky, jsou čím dál populárnější aku šroubováky nebo ruční univerzální šroubováky, které využívají měnitelné nástavce.

Tyto měnitelné nástavce se nazývají bity. Jejich hlavní výhodou je možnost snadného skladování desítek bitů pro běžné i vzácné profily. Jen si představte, kolik místa by zabralo skladování třeba 50 šroubováků. A kolik by jejich nákup stál peněz. Sada bitů se vejde do jedné kompaktní krabičky a navíc je budete mít přehledně uspořádané.

Šroubujete do dřeva nebo do kovu?

Bity mají různou stavbu podle toho, zda jsou určené pro šroubování do tvrdých nebo měkkých materiálů.

Při šroubování do měkkých materiálů, třeba dřeva nebo sádrokartonu, se kroutící moment zvyšuje pozvolně bez nějakých náhlých rázů. Proto stačí používat bity bez tlumící zóny.

Naproti tomu při šroubování do železa nebo jiného tvrdého materiálu dochází na konci šroubování k rychlému zvýšení kroutícího momentu. Proto se vyrábí bity s tlumící zónou, která toto zvýšení umí absorbovat.

Že má bit tlumící zónu poznáte podle toho, že má za svou špičkou zúžení, než se znovu rozšíří na svůj standardní průměr.

Co ovlivňuje povrchová úprava bitu?

Pro větší odolnost a lepší přilnavost se upravuje i povrch bitů. Používá se například titan-nitridová vrstva. Ta má vyšší tvrdost a výrazně delší je i životnost bitů. Proto se využívá hlavně při sériovém šroubování a tam, kde se s bity šroubuje opravdu na denní bázi. Delší životnost bohatě vykompenzuje vyšší pořizovací náklady.

Používají se i diamantové částečky. I ty dělají bit odolnější proti opotřebení a prodlužují jeho životnost. Drsnější povrch má ještě jednu výhodu – méně často se vám stane, že se bit vysmekne z hlavy šroubu.

Pokud pracujete se šrouby z nerezové oceli, pamatujte na to, že i bity by měly být ze stejného materiálu. Jinak hrozí vznik koroze tam, kde se kvůli střetu dvou materiálů udělaly při šroubování malé oděrky.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista