POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Průvodce výběrem respirátoru

Publikováno: 11. 6. 2019

V naší nabídce najdete mnoho ochranných pomůcek. Rukavice, ochranné brýle a také respirátory, které chrání při práci v prašných podmínkách.

Základní funkcí respirátorů je ochrana dýchacích cest před prachem a dalšími škodlivými částicemi. Ačkoli je nejčastěji vidíte na obličeji japonských turistů, kteří se nechtějí nakazit poctivou českou rýmečkou, jsou využívány hlavně jako pracovní ochranná pomůcka.

Co znamená značení respirátorů?

Každý respirátor značíme písmenem NR nebo R a D. Označení NR se objevuje na respirátorech, které jsou na jedno použití. Písmeno R pak značí možnost opakovaného užívání. Značení D označuje respirátory, které splňují požadavky na odolnost vůči zanášení.

Respirátory, stejně jako jiné ochranné pomůcky musí splňovat evropské normy. Pro respirátory platí norma EN 149+A1:2009, která určuje minimální požadavky pro filtrační polomasky a respirátory.

Každý respirátor také nese označení s informacemi o třídě ochrany. Ty se značí písmeny FFP a ve zkratce znamenají, jakou míru ochrany výrobek poskytuje. Existují tři třídy ochrany - FFP1, FFP 2 a FFP3. Čím vyšší číslo, tím lepší ochrana. Nikoli pouze co objemu prachu a jiných částic, ale i do jejich nebezpečnosti.

Masky a respirátory obsahují měnitelné filtry, které zachycují jemné částečky. Právě stavba filtrů někdy určuje zaměření respirátoru. Některé masky jsou totiž speciálně dělané na konkétní druhy částic. Například existují filtry na konkrétní těžké kovy, chemické látky nebo alergeny.

Hlavně musí dobře padnout

Důležitá je i stavba masky. Aby byla ochrana účinná, musí respirátor perfektně sedět na obličeji. Sledujte proto, zda vybaven nosní svorkou a nastavitelnými přezkami. Ty zajistí, že se přizpůsobí tvaru vašeho obličeje. Pokud budete pracovat v horkém a vlhkém prostředí, volte masku s tvarovou pamětí, jinak hrozí, že by se její tvar mohl v těžkých podmínkách deformovat.

Pohodlí při nošení zvyšuje i jednosměrný výdechový ventilek. Kromě snadného vydechování slouží i k redukci tepla.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista