Reflexní pásky pro kamiony a návěsy

Publikováno: 16. 6. 2022

V Česku je ze zákona povinnost pro všechny řidiče nákladních aut, označit návěsy reflexními prvky. Nejjednodušeji splníte tuto povinnost s reflexními lepícími páskami.

Kromě toho, že řidič musí vidět, tak totiž musí být i viděn. Zvlášť pokud řídí kolos o váze několika desítek tun. Každá vteřina, o kterou některý z řidičů dříve šlápne na brzdu, může v konečném součtu zachránit životy.

Vysoce reflexní páska je určena pro konturové značení návěsů a tahačů a pomáhá podstatně zvýšit viditelnost vozidla za běžných i zhoršených podmínek viditelnosti a samozřejmě v noci. Je určena pro nákladní dopravu ať už pro kamiony či návěsy.

Zákon vyžaduje „nápadné značení, určené ke zvýšení viditelnosti vozidla při jeho sledování z boku nebo zezadu při odrazu světla.“ Definována je i barva. V ČR je na boky učena žlutá a bílá a na zadní část žlutá a červená barva. V jiných zemích se ale požadavky mohou lišit.

Pokud vozidlo přesahuje šířku 2100 mm, je vyžadováno úplné obrysové označení, u vozidel s délkou přes 6000 mm pak částečné obrysové značení. Detailnější specifikace lze najít přímo v zákoně.

A na tuto práci se pásky perfektně hodí. Viditelnost reflexní pásky je při jejím osvětlení až 500 metrů. Díky voduvzdornosti mají dlouhou trvanlivost, protože odolají i nepříznivému počasí.

Spolehlivé je i použité lepidlo. To má perfektní přilnavost a je speciálně upravené pro použití ve venkovním prostředí. Odolá vysokým teplotám i mrazu, stejně tak dešti, sněhu nebo agresivnímu UV záření. Samotné nalepování pásek by ale mělo proběhnout v suchu, mírné teplotě kolem 20 stupňů a na čistý povrch.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista

 


Související zboží