POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Schůdky a žebříky. K jakému účelu se hodí jaký žebřík?

Publikováno: 8. 7. 2020

Žebřík se hodí do každé domácnosti, není ale tak jednoduché vybrat ten správný. Není totiž žebřík jako žebřík. Existuje hned několik druhů a není snadné odhadnout, jaký se vám domů nebo na zahradu hodí nejvíce.

V článku vám proto představíme základní i méně časté druhy žebříků.

Schůdky

Domácí náhrada žebříku, která zastane většinu domácích prací. Zaberou méně místa, lépe se skladují a mnohem jednodušeji se s nimi manipuluje. Pokud potřebujete pověsit závěs nebo záclony, sundat něco z vysoké skříně, smést pavučiny ze stropu. Na nic z toho nepotřebujete velký neohrabaný žebřík.

Vybírat můžete ze schůdků různých výšek a mezi jednostrannou a oboustrannou variantou.

Jednoduchý žebřík

Klasický jednostranný žebřík, který všichni znáte.

Štafle

Dva samostatné žebříky nahoře spojené pohyblivým kloubem. Nepotřebují pevnou opěru.

Dvoudílný žebřík

Žebřík do A, použitelný z obou stran. Některé modely nabízí ještě další možnosti. Například je lze na jedné ze stran vysunout a použít jako jednoduchý žebřík, ale bez nutnosti opření. Další možností je úprava na schody. To znamená, že jedna ze stran jde posunout do jiné pozice vůči straně druhé tak, abyste s ním mohli pracovat na schodišti.

Trojdílný žebřík

Někdy se také používá název univerzální žebřík. Pokud chcete doma žebřík na všechny případy, je tohle nejlepší volba. Jsou to vlastně klasické štafle, akorát ještě s výsuvným ramenem navíc. Rameno jde odpojit, takže získáte dvoudílný žebřík a samostatný jednoduchý žebřík. Prostě univerzální pomocník.

Kloubový žebřík

Má jeden nebo více zabudovaných kloubů, které umožňují měnit tvar žebříku. Dosáhnete s nimi tvaru jednoduchého i dvoudílného žebříku, i tvarů, které jsou u běžného žebříku nemožné.

Teleskopický / skládací žebřík

Je tvořen několika segmenty, které jde složit na sebe a tak vytvořit žebřík o přesně takové délce, jakou potřebujete. Výhodou je jednodušší skladování a manipulace se žebříkem.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží