POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Sklizeň ovoce s tekutým výsledkem

Publikováno: 22. 8. 2018

Už to začíná. Začínají dozrávat jablka a stromy se klátí pod náporem plodů. Některé odrůdy už padají z větví, některé mají ještě pár týdnů čas, ale hlavní sezóna je tu.

S tím je spojená spousta radosti pro žaludek a méně radosti při vážení a snaze vtěsnat se do starých kalhot. Jablečné štrůdly, žemlovka, koláče, ale je tu ještě jeden chutný způsob, jak jablka zpracovat. Tekutě. Zaprvé do moštů a druhý, ano pánové vědí – samozřejmě calvados. A když už se tu rozplýváme nad jablky, tak začátek sklizně se blíží i u švestek a všichni víme, co to znamená.

Ta nejhezčí jablka na normální jezení, koláče a štrůdly sbíráme opatrně rukou nebo trháčkem a ukládáme ideálně do plastových přepravek na ovoce. Jablka můžete ukádat i ve dvou řadách na sebe, ale pozor, at se o sebe vzájemně neotlačí. V místě otlaku by pak rychle zahnívala. Důležitá je uskladněná jablka pravidelně kontrolovat a vyhazovat nahnilé kusy.

Jablka na moštování nebo vypálení takovou pečlivou péči nepotřebují, protože na ně využijete hlavně padavky nebo horší jablka. Ale ani jablka na mošt a pálení by neměla být nahnilá. Takové ovoce umí ovlivnit chuť, stejně tak ovoce nezralé. Při zpracování je důležitý cukr a toho má nezralé ovoce méně. Stejně tak odstraňte stopky a listy, které přenáší do destilátu trpkou nahořklou chuť.

Pokud budete moštovat nebo vézt ovoce na vypálení hned po sklizni je nejlepším řešením sbírat je do plastového barelu se širokým hrdlem. Má velký objem a díky masivním uchům se s ním snadno manipuluje. Zvládne přepravu v dodávce nebo na vozíku, snadno se čistí a má dlouhou životnost, sbírat ovoce do něj budou asi i vaše děti nebo vnuci. Víko barelu je šroubovací, takže se ani při překlopení neotevře.

Díky těmto vlastnostem se hodí i pro spoustu jiných činností. Vynikající je pro přepravu tekutin, které jinak bývají na uskladnění a přepravu problematické a využívaný je i pro uchování sypkých materiálů jako jsou různá krmiva.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží