POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Speciální lepidla excelují tam, kde běžná lepidla končí

Publikováno: 15. 1. 2019

Ne všechno jde slepit klasickým vteřinovým lepidlem. I když by takový svět byl určitě krásný. Domácí kutilové dobře ví, že na různé povrchy existují různá lepidla, nekutilům zkusíme poradit v následujících řádcích.

Ukážeme čtyři druhy lepidel, které si poradí tam, kde klasické vteřinové lepidlo už nestačí a kde vám speciální lepidlo zajistí lepší spojení a pevnost.

Lepidlo na polystyren

Hodí se na lepení podhledů, rohové a ukončovací lišty, různé ozdobné dekory ale i obecně na lepení polystyrenových desek na různé stavební podklady. Abyste dosáhli kvalitního spoje, musí být při lepení aspoň jeden z materiálů savý. Můžete ho použít i na jiné stavební materiály, pokud platí, že jsou v kombinaci savý – nesavý.

Lepidlo vytvrzuje vypařením a po vytvrzení ho lze znovu přetírat. Vzniklé spoje jsou vlhkotěsné a jsou odolné v teplotách 0 až 60 stupňů. Lepidlo je proto vhodnější pro interiérové použití.

Chemická kotva

Opravdu těžkým materiálem na lepení je kov, ale jedna možnost tu je. V tvrdé práci obstojí Chemická kotva. Pomůže s ukotvením ocelových tyčí, patek zábradlí, šroubů do betonu, tvárnic, zdiva nebo cihel, poradí si skoro se vším.

Oceníte i snadnou aplikaci, krátkou dobu tuhnutí a vysokou pevnost. Nemusíte se bát ani žádného zápachů. Určitě kotvu využijete při upevňování různých vrat, rámů a podobně.

Lepidlo na parozábrany

Jedná se o lepidlo bez rozpuštědel, které vytváří vysoce lepivý plasticko-elastický spoj. Ten perfektně přilne a lepí polyethylen i polypropylen a skvělou přilnavost má i na beton, kov, dřevo nebo omítky.

Je tak perfektní na lepení fólií z PE, PP, PVC, EPDM, DPC, hliníkových fólií a podobně. Parotěsný a prachotěsný spoj se hodí třeba při lepení střešních systémů a v automobilovém průmyslu.

Lepidlo na zrcadla

Funguje na bázi kaučuku a vytvrzuje odpařením neagresivního rozpouštědla. Hlavní výhodou je, že nezpůsobuje "oslepnutí" reflexní odrazivé vrstvy zrcadla, což je největší riziko při lepení zrcadel běžným lepidlem. Bez problémů přilepí zrcadlo na beton, omítkové zdivo, keramické obklady nebo dřevotřísku. Má dobré voděodolné vlastnosti, můžete ho tak bez obav používat v interiéru i exteriéru.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží