POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Streč fólie ruční a strojní. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Publikováno: 4. 11. 2019

Streč fólie (v originále stretch fólie) je jedním z nejčastějších balících materiálů. Svou hlavní výhodu si nese už v názvu. Anglické slovo stretch znamená roztáhnout, táhnout, natáhnout a to také fólie umí.

Brzy po svém vynálezu se stala masivně používaným obalem. Aby také ne, je tenká a tedy lehká a velmi odolná proti propíchnutí i roztržení. K tomu přidává svou hlavní vlastnost - pružnost, což zvyšuje její fixační vlastnosti. Řeší tak mnoho problémů při skladování a logistice. Zboží může zmoknout, zaprášit se, umazat nebo třeba rozsypat. Omotání stretch fólií řeší všechna tato rizika.

Někdy se můžete setkat s dělením fólie na ruční a strojní. Pojďme si ukázat, co to znamená.

Ruční streč fólie se používá při ručním balení v provozech s malým balícím výkonem, k balení jednotlivých výrobků, nebo k balení zboží s atypickým tvarem. Protože při ručním balení není možné využít roztažnosti materiálu, nemá tato fólie vysokou průtažnost.

Strojní streč fólie se používá pro automatické velkoobjemové balení. Tento typ roztažné fólie se vyznačuje velkými náviny a vysokou průtažností, protože u balících linek je jistotou, že právě roztažnost dokáží naplno využít.

Pro představu, strojní streč fólie se vyrábí s průtažností i 300 %. Tedy 1 metr fólie se při strojovém balení bez poškození natáhne až na 3 metry. Odtud také jeden z dalších názvů – průtažná fólie.

Podtypů strečové fólie je samozřejmě více. Při jejich výrobě se používají různá aditiva, která mění vlastnosti (například barevnost, průtažnost a další fyzikální vlastnosti), ale základní dělení je právě na tyto dva druhy.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží