800 377 773 / [email protected]
Publikováno: 1. 10. 2025
Vánoce si bez cukroví dokáže představit málokdo. Někdo každoročně peče jen pár druhů, za to v pořádném množství, u někoho se naopak na Štědrý den na stole objeví klidně i dvacet druhů cukroví – přes tradiční vanilkové rohlíčky či linecké, až po nejrůznější varianty pro vegany či alergiky na lepek.
I když se nic nevyrovná chuti čerstvého cukroví v provoněné kuchyni od vanilky a skořice, většinou jíme sladké i celé týdny po adventu. Každý z nás tak řeší stejnou otázku – jak uchovat cukroví čerstvé déle, než jen pár hodin po upečení?
Přestože je cukroví nejlepší ihned po vytažení z trouby, už během několika hodin může ztrácet na čerstvosti. Správné skladování pomůže, aby i po několika týdnech byly kokosky stále nadýchané, perníčky měkké a rohlíčky křehké jako po upečení. Možností, kde cukroví skladovat, je hned několik - plastové dózy, papírové krabice, plechy a další.
Ne každé cukroví ale vyžaduje stejné zacházení - každý, kdo peče cukroví, má své tipy a tajné fígle! Pro každý druh cukroví je vhodný odlišný způsob skladování a nádob. Pojďme se podívat, jak na to!
Skladování v krabicích je vhodné zejména pro slepované či polévané cukroví. Papír udržuje ideální klima – absorbuje přebytečnou vlhkost a zároveň zabrání úplnému vyschnutí. Díky tomu si cukroví udrží svou křehkost a nadýchanost. Aby bylo cukroví chutné, měkké, nadýchané a samozřejmě i vizuálně hezké, je třeba krabici vyložit pečícím papírem a jednotlivé druhy opatrně vyskládat. Dejte si pozor na to, ať cukroví nepolámete – ne každý druh lze skládat na sebe. Každé patro je zároveň důležité oddělit vrstvou pečícího papíru nebo alobalu.
Tip: Z pečícího papíru si vytvořte dělící příčky, kterými jednotlivé druhy přehledně oddělíte.
Tip: Pro přehlednější dělení a úsporu místa použijte několika patrové krabičky, kde cukroví snadno oddělíte. Oceníte je také při manipulaci.
Suché cukroví (perníčky, sušenky, vanilkové rohlíčky) - pro tyto druhy jsou ideálním obalem plechové nebo papírové nádoby/krabice. Stačí je vyložit pečícím papírem nebo alobalem.
Tip: vložte do alobalu kousek jablka a rozmístěte mezi perníčky. Rychle vám změknou a můžete je konzumovat již za pár dní. Uchovejte je na chladném místě – balkon, garáž, sklep.
Linecké a jiné plněné cukroví – cukroví, slepované džemem či jinou náplní, je dobré vložit do krabice. Linecké se nemusíte bát skládat na sebe. Pokud se rozhodnete na cukroví nanést polevu, zvolte krabice s přihrádkami, aby se jednotlivé kousky neslepily. Papírové krabice pomohou dosáhnout ideálního stavu provlhnutí. Skladovat je můžete také v plastových dózách. Poté je stačí uchovat na chladnějším místě, ideálně v lednici.
Čokoládové cukroví a cukroví s polevou – pokud pečete cukroví s polevou, můžete jej vložit do plastové krabičky s víkem a uchovat v lednici. Dbejte na to, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly – cukroví by se mohlo snadno slepit, nebo polámat.
Vosí hnízda a jiné ořechové cukroví – vosí hnízda stačí vložit do plastové dózy a uchovat v chladu. Můžete je také vrstvit na sebe – druhé patro obraťte vzhůru nohama, čímž ušetříte místo při skladování.
A pokud si budete chtít vánoční atmosféru zpříjemnit ještě víc, zkuste si s námi vyrobit dekorace z jutového provázku. Inspirovat se můžete v našem článku: „Kouzlo přírody: 3 tipy na vánoční dekorace z jutového provázku, díl č. 1“.
autor:
Kateřina Polášková
marketingový specialista