Kategorie
Kategorie

Tipy na skladování: jak uchovat cukroví čerstvé a voňavé

Publikováno: 1. 10. 2025

Vánoce si bez cukroví dokáže představit málokdo. Někdo každoročně peče jen pár druhů, za to v pořádném množství, u někoho se naopak na Štědrý den na stole objeví klidně i dvacet druhů cukroví – přes tradiční vanilkové rohlíčky či linecké, až po nejrůznější varianty pro vegany či alergiky na lepek.

I když se nic nevyrovná chuti čerstvého cukroví v provoněné kuchyni od vanilky a skořice, většinou jíme sladké i celé týdny po adventu. Každý z nás tak řeší stejnou otázku – jak uchovat cukroví čerstvé déle, než jen pár hodin po upečení?

Proč je správné skladování důležité?

Přestože je cukroví nejlepší ihned po vytažení z trouby, už během několika hodin může ztrácet na čerstvosti. Správné skladování pomůže, aby i po několika týdnech byly kokosky stále nadýchané, perníčky měkké a rohlíčky křehké jako po upečení. Možností, kde cukroví skladovat, je hned několik - plastové dózy, papírové krabice, plechy a další.

Ne každé cukroví ale vyžaduje stejné zacházení - každý, kdo peče cukroví, má své tipy a tajné fígle! Pro každý druh cukroví je vhodný odlišný způsob skladování a nádob. Pojďme se podívat, jak na to!

Papírová krabice – ideální pomocník

Skladování v krabicích je vhodné zejména pro slepované či polévané cukroví. Papír udržuje ideální klima – absorbuje přebytečnou vlhkost a zároveň zabrání úplnému vyschnutí. Díky tomu si cukroví udrží svou křehkost a nadýchanost. Aby bylo cukroví chutné, měkké, nadýchané a samozřejmě i vizuálně hezké, je třeba krabici vyložit pečícím papírem a jednotlivé druhy opatrně vyskládat. Dejte si pozor na to, ať cukroví nepolámete – ne každý druh lze skládat na sebe. Každé patro je zároveň důležité oddělit vrstvou pečícího papíru nebo alobalu.

Tip: Z pečícího papíru si vytvořte dělící příčky, kterými jednotlivé druhy přehledně oddělíte.

Nejčastější chyby při skladováni:

  • Míchání různých druhů dohromady – dejte si pozor na přejímání vůní. Každý druh cukroví by proto měl být uchován v nádobě s podobným druhem.
  • Nesprávná teplota – jednotlivé druhy cukroví vyžadují odlišnou teplotu. Ať už cukroví skladujete v lednici, v garáži nebo ve sklepě, dbejte na správnou teplotu, ale také na to, aby cukroví nepřejímalo pachy od ostatního mixu potravin, které se na jednom místě nachází. Nejlepší ochranou proti pachům jsou plastové uzavíratelné krabičky.
  • Nevhodná nádoba při skladování – ne každé cukroví snese uchování v plastové dóze, nebo papírové krabičce.

Tip: Pro přehlednější dělení a úsporu místa použijte několika patrové krabičky, kde cukroví snadno oddělíte. Oceníte je také při manipulaci.

Jak skladovat jednotlivé druhy cukroví?

Suché cukroví (perníčky, sušenky, vanilkové rohlíčky) - pro tyto druhy jsou ideálním obalem plechové nebo papírové nádoby/krabice. Stačí je vyložit pečícím papírem nebo alobalem.

Tip: vložte do alobalu kousek jablka a rozmístěte mezi perníčky. Rychle vám změknou a můžete je konzumovat již za pár dní. Uchovejte je na chladném místě – balkon, garáž, sklep.  

Linecké a jiné plněné cukroví – cukroví, slepované džemem či jinou náplní, je dobré vložit do krabice. Linecké se nemusíte bát skládat na sebe. Pokud se rozhodnete na cukroví nanést polevu, zvolte krabice s přihrádkami, aby se jednotlivé kousky neslepily. Papírové krabice pomohou dosáhnout ideálního stavu provlhnutí. Skladovat je můžete také v plastových dózách. Poté je stačí uchovat na chladnějším místě, ideálně v lednici.

Čokoládové cukroví a cukroví s polevou – pokud pečete cukroví s polevou, můžete jej vložit do plastové krabičky s víkem a uchovat v lednici. Dbejte na to, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly – cukroví by se mohlo snadno slepit, nebo polámat.

Vosí hnízda a jiné ořechové cukroví – vosí hnízda stačí vložit do plastové dózy a uchovat v chladu. Můžete je také vrstvit na sebe – druhé patro obraťte vzhůru nohama, čímž ušetříte místo při skladování.

 

A pokud si budete chtít vánoční atmosféru zpříjemnit ještě víc, zkuste si s námi vyrobit dekorace z jutového provázku. Inspirovat se můžete v našem článku: Kouzlo přírody: 3 tipy na vánoční dekorace z jutového provázku, díl č. 1“.

autor:
Kateřina Polášková
marketingový specialista


Související zboží