POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Tiskněte ekologicky. S recyklovaným papírem je to snadné

Publikováno: 27. 2. 2021

Hledáte ve firmě cesty, jak být více ekologičtí? Třídíte odpad, ve vašem vozovém parku jsou elektroauta, ohříváte vodu solárními panely na střeše? Pomoci planetě můžete i při obyčejném tisku dokumentů. Jak?

Chovat se ekologicky je často souhrn mnoha nenápadných drobností. Trochu ekologie a zodpovědnosti tady, trochu tam a když se vše sečte, už jde poznat rozdíl. Další takovou drobností, kterou není těžké zavést, je ekologický tisk dokumentů.

Tisknout totiž můžete i na ekologický recyklovaný papír. Jak ho poznáte a jaké má vlastnosti?

Na první dobrou poznáte recyklovaný papír podle barvy. Není totiž zpravidla sněhově bílý, ale lehce našedlý. Důvodem je fakt, že už byl jednou použit a recyklován a u takových papírů bílou barvu neudržíte.

Zároveň je našedlá barva i důkazem, že takový papír není chemicky vybělen, což také není zrovna ekologické. Na bělení papíru se používá chlor a ten není pro přírodu lahůdkou.

Naštěstí věda pádí stále kupředu a tak se dnes na bělení používá šetrnější varianta chloru než ještě pár desetiletí zpět. Bělení šetrnějším chlorem poznáte podle certifikátu ECF. Papír, který nebyl chlorem bělen vůbec, je pak označen zkratkou TCF.

Pokud nechcete nebo nemůžete používat recyklovaný papír, například kvůli už zmíněné barvě, ale přesto hledáte nějaký ekologický papír, hledejte na obalu zkratku FSC nebo znak stromečku s fajfkou.

Aby papír získal certifikaci FSC, musí být dřevo použité na jeho výrobu pěstováno v lesích šetrným způsobem. Výrobní proces nesmí zbytečně zatížit přírodní zdroje vody a kontrolována je i spotřeba energie a objem emisí CO2.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží