POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Třídíme šatník - nelítostně a prakticky

Publikováno: 15. 5. 2017

V poslední době na nás téměř všechna média doslova křičí hesla jako minimalismus a KonMari metoda. Říkáte, že váš šatník se tomu stále brání?

Metoda KonMari a její autorka Marie Kondo jsou ve světě známé díky své úklidové metodě a sama Marie Kondo se považuje za úklidového fanatika. V Japonsku objíždí domy svých klientů a učí je, co vyhodit a jak ten zbytek poskládat a uklidit tak, aby to dlouho vydrželo. Inspiraci můžete načerpat z její knihy, která vyšla i v českém překladu pod názvem Zázračný úklid - pořádek jednou pro vždy. To zní docela nadějně, nemyslíte?

Jednoduchý fígl - vyhodit, nebo se jinak zbavit nepotřebných věcí, se zdá být nenáročný. Vyndávejte tedy každou jednotlivou věc z šatníku, vezměte jí do ruky a sami sebe se zeptejte: Přináší mi tahle věc radost? Pokud ano, je zachráněna. Pokud ne, putuje do pytle určeného k vyhození, prodání nebo darování. Buďte nelítostní a zbavte se oblečení, které jste si nakoupili před třemi lety proto, že bylo ve slevě, že do něj zhubnete nebo že si jej necháte u švadleny upravit. Před třemi lety…

Až budete mít v šatníku jen ty radostné kousky, věřte, že jako zázrakem konečně budete mít co na sebe. Ideální je prodloužit si čas strávený před šatníkem a roztřídit ten zbytek podle příležitostí, kam je můžete nosit. Ráno si ušetříte spoustu času, pokud budete mít osvědčené kombinace připravené na ramínkách. A vůbec přeci nezáleží na tom, jestli nosíte často pár svých oblíbených kombinací. Oblečení vám má dělat radost a v těch červených šatech vám to přeci tak sluší...  Pokud máte prostor, je nejlepší mít co nejvíce věcí pověšených na ramínkách. Ta dřevěná se hodí na těžší věci jako jsou kabáty a saka, plastová ramínka se hodí na šaty, košile a letní svetříky. Dokonale utříděný šatník je běh na dlouhou trať, až po několikátém přemístění kupiček a zásuvek zjistíte, které uspořádání vám vyhovuje nejvíce. Nevzdávejte se, nakonec je to opravdu příjemný pocit!

Samozřejmě, že úklid se nemusí vztahovat pouze na šatník, takové přihrádky v koupelně, knihovna nebo kuchyňská spíž by taky potřebovaly protřídit. Ale se šatníkem se hezky začíná a radost z něj si užijete každé ráno. 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží