Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

VCI Fólie. Obal, který zároveň chrání proti korozi

Publikováno: 20. 4. 2019

Koroze je nepříjemný strašák pro každého, kdo vyrábí, přepravuje a skladuje elektroniku a kovové součástky. Jednou z možností, jak proti korozí bojovat je využívání materiálů s vypařovacími inhibitory.

Nosičem inhibitorů (jejich přítomnost poznáte podle zkratky VCI) mohou být třeba různé gely a oleje, ale nejpraktičtější jsou ty materiály, které zároveň poslouží jako obal. VCI totiž najdete i ve speciálních papírech, lepenkách a fóliích. Právě antikorozní VCI fólie v sobě nejlépe spojuje výhodu ochrany před korozí a praktického obalu, který se snadno přizpůsobí velikosti a tvaru zboží.

Jak to funguje?

Vypařovací inhibitor kolem povrchu kovu vytvoří okem neviditelný ochranný film. V neprodyšně uzavřeném prostoru fólie se ochraná atmosféra udržuje tak dlouho, dokud je předmět zabalen. Problémem není ani dlouhodobé skladování. Ochranná atmosféra se v nepoškozené fólii udrží mnoho měsíců. Po otevření se jednoduše rozplyne do okolí. Velkou výhodou je, že vybalený předmět nemusíte před použitím nijak čistit, dekontaminovat a podobně. Narozdíl od použití například ochranných VCI olejů je ihned připraven k použití.

Oproti lepence či papíru má fólie výhodu v průhlednosti, takže nic nebrání vizuální kontrole zabaleného předmětu. Fólie je svařitelná a vhodná i pro automatické balení. Nemusíte se bát, že VCI složka působí problémy při recyklaci. Fólie neobsahuje žádné nebezpečné látky a při likvidaci je šetrná k životnímu prostředí podobně, jako jakákoli jiná polyethylenová fólie.

VCI ochrání předměty z ocele (i pozinkované), hliníku, chromu, niklu, mědi a jejich slitin a omezeně i třeba litinu. Její použití je tak velmi široké.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží