Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Velký průvodce výběrem ochranných brýlí

Publikováno: 21. 7. 2019

Při některých úkonech a profesích se neobejdete bez ochranných pomůcek. Někdy stačí oblečení nebo boty, někdy je třeba i speciálních pomůcek. Třeba pracovních brýlí. Na co se zaměřit při jejich výběru?

Naprosto stěžejní je, aby vám brýle perfektně padly. Mezi obličejem a brýlemi nesmí být po stranách velká mezera, kterou by se k očím dostala nebezpečná látka nebo letící odštěpek. Ideální je, když brýle i po stranách přiléhají těsně na kůži. Brýle vám samozřejmě musí být pohodlné a pokud k vykonávané činnosti patří větší pohyb, nesmí se brýle hýbat nebo nedejbože dokonce z obličeje sklouznout. Při jejich zkoušení tak dbejte na to, že vyzkoušíte nejen to, jak vám padnou, ale i zda i při prudším pohybu zůstanou na svém místě.

Výběr konkrétního druhu pracovních brýlí závisí na druhu práce, kterou budete vykonávat, zda je budete mít nasazené stále nebo chvilku, na pracovním prostředí, ale i třeba na zdraví a stavu vašich očí. Roli tak hraje mechanická odolnost, specifické požadavky na ochranu, optická třída, ochranné filtry nebo barva a jiné úpravy skla.

Z tohoto výčtu je patrné, že výběr těch správných brýlí není zrovna hračka. Proto výrobci používají ustálená označení, které vám při výběru pomohou.

Dělení podle mechanické odolnosti:

  • S – brýle se zvýšenou pevností (odolá kovovým odštěpkům letícím rychlostí 12 m/s)
  • F – brýle s ochranou proti slabším nárazům (odolá kovovým odštěpkům o rychlosti 45 m/s)
  • B – brýle s ochranou proti středním nárazům (odolá kovovým odštěpkům o rychlosti 120 m/s)
  • A – brýle s ochranou proti tvrdým nárazům (odolá kovovým odštěpkům o rychlosti 190 m/s)
  • T – brýle určené i do extrémních teplot od -5 ° C / + 55 ° C

Mezi základní dělení patří i to, pro jak dlouhé nošení jsou brýle vhodné. Toto dělení se označuje jako optická třída:

  • 1 – základní třída, umožňující nosit brýle po celý den
  • 2 – tyto brýle jsou určeny jen pro příležitostné používání
  • 3 – tento typ je vhodný, pokud je budete nosit jen výjimečně

Kromě těchto základních rozdílů existují i speciální brýle pro práci s konrétními chemickými látkami nebo pro specifická prostředí. Tyto na sobě mají i jiná označení a při jejich nákupu se poraďte s odborníky, zda splňují účel, na který je pořizujete.

Důležité je i to, kde pracujete

Pokud pracujete na přímém slunci a ve venkovním prostředí, volte brýle s UV ochranou a brýle s kouřovými nebo jinak ztěmněnými skly. Naopak pro práci v tmavším a hůře osvětleném prostoru existuje i nabídka zesvětlujících skel. Ty bývají většinou ve žlutém nebo oranžovém odstínu.

Jak je to s dioptriemi?

Některé ochranné pracovní brýle nejsou určené pro ty, kteří používají i klasické brýle s dioptrickými skly. Neznamená to však, že musíte být při práci slepí jako patrona. Existuje široký výběr ochranných brýlí, které lze nosit spolu s těmi dioptrickými, tak i ochranné brýle, do nichž jsou dioptrická skla přímo zabudována.

Že máte pod ochrannými brýlemi ještě dioptrické však neznamená, že jste chránění dvojitě a tak můžete zvolit například méně odolné pracovní brýle. Vždy pořizujte takové brýle, které úrovní ochrany odpovídají účelu, pro který je kupujete.

Speciální funkce

Na začátku jsme říkali, že brýle musí především dobře padnout. Jak to ale funguje v praxi, když je každý obličej jiný a brýle jsou vyráběné strojově? Některé modely například disponují nastavitelnou délkou nožiček, aby perfektně padly za opravdu každé ucho. Další možností je upevnění skrze elasitcký pásek.

I samotná skla mají různé další funkce. Doporučujeme vybírat brýle jejichž skla mají úpravu proti oděru. Takové brýle mají delší životnost a odolají i v těžším prostředí. Užitečná je i úprava proti zamlžování.

Kvalitní ochranné brýle mají dnes spoustu úprav a vymožeností, které dříve nebyly možné. Určitě tak najdete brýle, které vám nejen skvěle padnou, ale budou i spolehlivě plnit účel, pro který je pořizujete.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží