POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Volíme správný respirátor – které činnosti a práce vyžadují speciální ochranu?

Publikováno: 8. 6. 2019

Před výběrem respirátoru byste si měli ujasnit, na jakou činnost ho budete nejvíce využívat. Zároveň mějte na paměti, že každá maska má nějakou míru ochrany a když bude pracovní prostředí znečištěnější nebo budete pracovat s agresivnějšími látkami, maska vás už nemusí ochránit. Kromě nejčastější činnosti si tak dobře promyslete i to, jaká bude nejnáročnější práce, při které masku použijete.

Úroveň ochrany se u respirátorů označuje písmeny FFP (Filtering Facepiece), což značí jak vysokou koncentraci látek dokáže filtr v masce zvládnout. Existují tři třídy ochrany - FFP 1, FFP 2 a FFP 3. Platí, že čím vyšší číslo, tím lepší ochranu filtr a maska poskytuje.

  • FFP 1 chrání proti pevným částicím, vodním a kapalným aerosolům a do čtyřnásobku nejvyšší přípustné koncentrace látek v ovzduší.
  • FFP 2 chrání až do koncentrace 10x přesahující přípustnou koncentraci
  • FFP 3 si poradí i s koncentrací škodlivých látek 50x větší než je přípustné

Respirátory s ochranou FFP 1 vás bezpečně ochrání v lehce prašném prostředí. Například tam, kde je ve vzduchu obilný prach, mouka, prach ze sušených rostlin nebo při práci v textilním průmyslu. Dále při manipulaci s cementem, nebo broušení a frézování sádry.

Pro broušení, řezání a frézování doporučujeme volit masky s ochranou FFP 2. Do vzduchu se totiž uvolňuje mnoho drobných částí. FFP 2 si poradí s mikročásticemi při práci s betonem, kamenem, kovem, dřevem, sklem, laminátem nebo při frézování starých nátěrů. Stejně tak je lepší sáhnout po lepší ochraně při likvidaci odpadu, vyklízení půd, sklepů a dalších prostor, kde mohou být nebezpečné alergeny a spory hub, plísní, bakterií, roztoči a podobně. Úroveň FFP 2 je dostačující i pro práci s uhlím, sazemi a k ochraně dýchacích cest při těžkých smogových situacích.

Pro nejagresivnější látky a nejvíce zněčištěné prostory volte masky s ochranou FFP 3. Určitě je zvolte při práci s azbestem, olovem, minerální a skelnou vatou a vždy když je vaším cílem ochrana před viry a bakteriemi.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží